abonneren

MWC 2014 Roundup: de beste smartphones

De Mobile World Congress in Barcelona zit er weer bijna op. Tijdens het evenement hebben we diverse nieuwe toestellen voorbij zien komen. Welke smartphone moet je dit jaar beslist kopen?

Een stof- en waterdicht toestel is altijd handig, want je zal hem maar een keertje per ongeluk in het water laten vallen. We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn als je smartphone het daarna niet meer doet. Samsung brengt in april de Galaxy S5 op de markt, en dat toestel is volgens de specificaties in ieder geval ook waterdicht. Maar Sony was al eerder.

Sony Xperia Z2
De Xperia-serie van Sony bestaat al langer en het Japanse bedrijf introduceerde op de MWC een nieuwe Z2. Bij dit nieuwe model heeft Sony vooral veel aandacht besteed aan de beelschermkwaliteit. Het scherm is groter (5,2 inch in plaats van 5 inch bij de vorige modellen), er is een nieuwe camera geïntegreerd van maar liefst 20,7 megapixel en bevat het toestel een snellere processor: een 2,3 GHz Qualcomm quadcore MSM897. De Z2 is natuurlijk voorzien van de nieuwste Android-versie (KitKat 4.4) en heeft 3 GB werkgeheugen aan boord. Het display is full-hd met een resolutie van 1920x1080 en een pixeldichtheid van 424 pixels per inch. Dat is lager dan de Z1, die had 441 pixels per inch, maar dat scherm is dan ook kleiner, waardoor de pixels dichter op elkaar staan.

De batterij (3000mAh) is goed voor ongeveer 19 uur spreektijd en volgens de specificaties zelfs voor 400 uur video afspelen. De Sony Xperia Z2 weegt 158 gram.

Prijs: € 649,-
Info: www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-z2/


Nokia XL
Het Finse bedrijf Nokia is de afgelopen jaren weer helemaal teruggekomen met de nieuwste Lumia-telefoons, die gebruik maken van Windows 8 Phone. Nokia ziet natuurlijk ook dat het aandeel Windows Phone minimaal is, en heeft besloten om haar nieuwe modellen uit de X-serie te voorzien van Android. Toch past Nokia de software grotendeels aan en krijgt het een eigen naam (Nokia X OS), waardoor het eigenlijk meer het uiterlijk heeft gekregen van Windows Phone: vooral het startscherm maakt gebruik van vrijwel dezelfde opzet en uiterlijk.

De Nokia XL wordt vooral gepositioneerd in het lage en dus goedkopere segment, waardoor de hardwarespecificaties een stuk lager zijn. De Nokia XL heeft een 5 inch scherm, een 5 megapixel camera en een schermresolutie van 800 bij 480. Als processor wordt gebruik gemaakt van een QualComm Snapdragon S4: een dualcore op 1GHz. Het toestel heeft verder 4GB geheugenopslag die kan worden uitgebreid met een MicroSD-kaartje van maximaal 32 GB. 

Prijs: € 109,-
Info: http://www.nokia.com/global/products/phone/nokia-xl/

 

Huawei MediaPad X1
Deze Japanse firma adverteert in Nederland steeds meer en ziet Europa dan ook als een grote afzetmarkt. Het nieuwe toestel - de MediaPad X1 - is eigenlijk een phablet, een mix tussen een smartphone en een tablet. De X1 heeft een 7 inch display met een resolutie van 1200 bij 1920 pixel, 323 pixels per inch en een ingebouwde 13 megapixel camera. Het apparaat is erg dun, slechts 7,18 mm, maar biedt voldoende aansluitingen en poorten, zoals een MicroSD-slot om het standaard geheugen van 16 GB uit te breiden naar 32 GB.

De Huawei MediaPad X1 gebruikt - een vrij uitzonderlijke - HiSilicon 910 quadcore-processor op 1.6GHz en heeft een aparte grafische chip, de Mali450-MP4.  De phablet is vanaf mei verkrijgbaar in de kleuren 'snow white' en 'diamond black', ofwel wit of zwart in Nederlands.

Prijs: € 399,-
Info: http://consumer.huawei.com/en/tablets/tech-specs/7d-501l-en.htm

 

Samsung Galaxy S5
Een van lanceringen waar we op MWC grote verwachtingen van hadden, was de nieuwe Samsung Galaxy S5. Het nieuwe model lijkt nog steeds erg op zijn voorganger, maar heeft wat nieuwigheden zoals een hartslagmeter en een vingerafdrukscanner om je scherm te ontgrendelen. Het nieuwe toestel moet het echter voornamelijk hebben van vernieuwde software: Samsung gebruikt ook bij dit toestel weer een eigen versie van TouchWiz, waarmee uiterlijke veranderingen ten opzichte van een standaard Android-installatie zijn doorgevoerd.

Hardware-technisch gezien is de S5 wel een vooruitgang ten opzichte van de S4, maar niet extreem zoals we hadden verwacht. De Galaxy S5 heeft namelijk een SnapDragon 801-processor op 2.5 GHz, terwijl het vorige model een SnapDragon 800-model op 1.9GHz had: niet echt een schokkende verbetering dus. Ook het interne geheugen van 16 GB is gelijk gebleven, het werkgeheugen is - net als bij de S4 - op 2GB blijven steken. De camera op de S5 is een 16 megapixel-model, die op de S4 had 15 megapixel. De schermresolutie is bij de S5 niet verbeterd, ook hier is deze nog steeds 1920x1080. De Samsung Galaxy S5 wordt in april in Nederland verwacht.

Prijs: € 699,-
Info: http://www.europe-samsung.com/tijdvooreengalaxys5/


Conclusie
Bovenstaande smartphones zijn natuurlijk maar een greep van alle producten die in Barcelona zijn gelanceerd. De verwachtingen van de Samsung Galaxy S5 waren hoog, maar het toestel lijkt qua specificaties en vernieuwingen wat tegen te vallen. Bovendien is € 699,- een erg hoog bedrag voor wat in ons opzicht een minimale upgrade is ten opzichte van de S4: dat toestel is overigens nog steeds verkrijgbaar voor rond de € 450,-. 

Erg interessant zijn de nieuwe Nokia-toestellen in de X-serie, en het aangepaste Android-systeem dat het Finse bedrijf speciaal voor deze toestellen heeft aangepast. Bovendien zijn ze erg gunstig geprijsd, maar zijn de hardware-specificaties wel een stuk lager dan de Lumia-reeks.

Van Huawei hebben we dit jaar hoge verwachtingen: de toestellen van dit bedrijf hebben een vriendelijk prijskaartje en bieden bovendien voldoende hardware-specificaties en apparaten waar je de komende tijd mee vooruit kunt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: X2, Mwc, S5

Nieuws headlines

Laatste reactie