abonneren

MWC 2015: AVG's privacybril voorkomt gezichtsherkenning

Antivirusbedrijf AVG zegt een bril te hebben ontwikkeld die voorkomt dat je gezicht automatisch kan worden herkend door gezichtsdetectiesystemen.

AVG Innovation Labs toonde op het Mobile World Congress in Barcelona een prototype van de zoegneomede Invisibity Glasses. Als de bril wordt gedragen, wordt het woor gezichtsdetectiesystemen onmogelijk om te achterhalen tot wie het gezicht behoort.

Systemen als Facebook's eigen DeepFace - dat automatisch kan herkennen wie er op een foto staat - zouden niet met de privacybril overweg kunnen en hierdoor gezichten niet meer herkennen.

Werking

De bril van AVG maakt gebruik van infraroodlicht. LED'jes zijn rondom de lenzen en bij de neusvleugels van de bril geplaatst. Wanneer een foto van een gezicht wordt gemaakt waarbij de bril wordt gedragen, zorgt de LED-verlichting ervoor dat het systeem (in het voorbeeld gebruikt AVG de gezichtsherkenningsfunctie van Facebook), het gezicht niet kan herkennen.

De bril werkt mogelijk niet altijd, omdat veel smartphones en camera's tegenwoordig infraroodfilters hebben. Hierdoor wordt het infraroodlicht niet opgepikt. Ook daarvoor heeft AVG een oplossing: de bril bevat namelijk ook een reflecterende laag, waardoor de flits weerkaatst op de bril, en de persoon alsnog min of meer herkenbaar wordt.

Productie

AVG heeft de invisibility bril uitgebracht als een basisimplementatie en om te tonen wat de mogelijkheden zijn. AVG is niet van plan om deze bril in productie te nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: bril, Mwc

Laatste Vacatures