abonneren

MWC 2015: AVG's privacybril voorkomt gezichtsherkenning

Antivirusbedrijf AVG zegt een bril te hebben ontwikkeld die voorkomt dat je gezicht automatisch kan worden herkend door gezichtsdetectiesystemen.

AVG Innovation Labs toonde op het Mobile World Congress in Barcelona een prototype van de zoegneomede Invisibity Glasses. Als de bril wordt gedragen, wordt het woor gezichtsdetectiesystemen onmogelijk om te achterhalen tot wie het gezicht behoort.

Systemen als Facebook's eigen DeepFace - dat automatisch kan herkennen wie er op een foto staat - zouden niet met de privacybril overweg kunnen en hierdoor gezichten niet meer herkennen.

Werking

De bril van AVG maakt gebruik van infraroodlicht. LED'jes zijn rondom de lenzen en bij de neusvleugels van de bril geplaatst. Wanneer een foto van een gezicht wordt gemaakt waarbij de bril wordt gedragen, zorgt de LED-verlichting ervoor dat het systeem (in het voorbeeld gebruikt AVG de gezichtsherkenningsfunctie van Facebook), het gezicht niet kan herkennen.

De bril werkt mogelijk niet altijd, omdat veel smartphones en camera's tegenwoordig infraroodfilters hebben. Hierdoor wordt het infraroodlicht niet opgepikt. Ook daarvoor heeft AVG een oplossing: de bril bevat namelijk ook een reflecterende laag, waardoor de flits weerkaatst op de bril, en de persoon alsnog min of meer herkenbaar wordt.

Productie

AVG heeft de invisibility bril uitgebracht als een basisimplementatie en om te tonen wat de mogelijkheden zijn. AVG is niet van plan om deze bril in productie te nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: bril, Mwc

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord