abonneren

Muziekindustrie blij met nieuw prijsbeleid iTunes

Apple en de muziekindustrie gaan er van uit dat het nieuwe prijsbeleid in de iTunes Store zorgt voor een omzetstijging. De prijs van een muzieknummer wordt afhankelijk van de populariteit van het nummer of de artiest. Met het nieuwe prijsbeleid kan een nummer 69 dollarcent, 99 dollarcent of $1,29 kosten. Voorheen was de prijs vanelk los nummer 99 dollarcent. Deze enkele prijs voor alle nummers was een doorn in het oog van de muziekindustrie. Muziekbedrijven willen dat Apple verschillende prijzen berekent omdat in de ogen van consumenten niet alle nummers evenveel waard zijn.
Na jarenlang klagen krijgt de muziekindustrie dan eindelijk zijn zin. Het merendeel van de losse nummers in de iTunes Store blijft 99 dollarcent kosten. Maar de prijs van populaire nummers wordt verhoogd naar $1,29. De prijs van oudere muzieknummers wordt verlaagd naar 69 dollarcent.

De muziekindustrie denkt dat een prijsverhoging van 30 cent voor de meeste consumenten geen probleem zal zijn. Toch is de muziekindustrie angstig voor wat de reactie van consumenten zal zijn op de prijsverhoging. Om te voorkomen dat consumenten massaal van de rel raken, verdedigt de muziekindustrie zich nu al met het argument dat voor elk nummer dat duurder wordt er tien oude nummers goedkoper worden. Tevens zegt de muziekindustrie dat consumenten ook baat hebben bij het flexibele prijsbeleid omdat met de extra omzet die het oplevert muziekbedrijven nieuwe digitale producten kunnen ontwikkelen. Een consument krijgt bijvoorbeeld bij een nummer dat $1,29 kost ook de bijbehorende muziekclip en een ringtone.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: