abonneren

Mp3-generatie: kans op gehoorbeschadiging reëel

Al vaker is er geschreven over de relatie tussen mp3-spelers en de kans op gehoorbeschadiging. Nieuwe cijfers van het Britse Doven Instituut laten zien dat dit een meer dan reële kans is.Het instituut gebruik decibelmeters om het volume te testen van mp3-spelers bij 110 willekeurige jongeren in een aantal grote steden. 72 van hen bleken te luisteren naar een geluidssterkte van meer dan 85 dB. Ook bleek dat bijna de helft meer dan een uur per dag luistert, terwijl een kwart minimaal drie uur per dag de mp3-speler op heeft.

De World Health Organization stelt dat mensen die langer dan een uur via een koptelefoon worden blootgesteld aan 85 dB of meer hun gehoor echt kunnen beschadigen.

Wat het Britse Doven Instituut echt zorgwekkend vindt is dat 58 procent van de jongeren geen flauw benul heeft van eventuele schade die mp3-spelers kunnen toebrengen aan het gehoor. Ook zegt 8 op de 10 jongeren geen waarschuwing te hebben gezien op de verpakking van de mp3-speler wat betreft volume.

Zo'n waarschuwing zouden fabrikanten er wel op moeten zetten, aldus het Doven Instituut. De jongeren zelf zouden het volume minder hoog moeten zetten en tijdens het luisteren af en toe de koptelefoon of oordopjes even af danwel uit doen.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord