abonneren

Mozilla voegt html5-DRM toe aan Firefox

Firefox ondersteunt sinds dinsdag ook DRM in html5. Daarmee wordt het mogelijk voor bedrijven en filmmakers om hun films tegen piraterij te beschermen.
Mozilla voegde de ondersteuning gisteren toe onder druk van auteursrechtenorganisaties. Videostreamingdiensten als Netflix bouwen zulke DRM in in hun streams, zodat gebruikers het niet kunnen downloaden. Als de DRM-bescherming niet zou zijn doorgevoerd in Firefox, zouden streams als Netflix niet meer werken in de browser.

Plugins

Nu wordt voor zulke bescherming nog de DRM in videoplugins als Flash en Silverlight gebruikt. Omdat video echter meer en meer via html5 gaat, moet daarvoor een nieuwe oplossing worden bedacht.

Closed/open source

Firefox maakt daarvoor gebruik van de content decryption module van Adobe, die nu al vaak voor ebooks wordt gebruikt. Daarmee kunnen video's in een eigen blok worden getoond, dat beschermd wordt door de DRM. Het gaat om closed source-software, waardoor gebruikers niet kunnen zien hoe de DRM omzeild kan worden. Dat gaat nogal in tegen de filosofie van Mozilla, dat staat voor openheid en open source-software.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie