Mozilla stopt met ondersteuning Java- en Silverlight-plugins in Firefox

Mozilla stopt volgende jaar met de ondersteuning van belangrijke plugins zoals Silverlight en Java in Firefox. De browser-maker zegt dat de plugins voor teveel crashes zorgen en te zwaar zijn voor het internetverkeer. Flash wordt echter nog wel ondersteund.
De plugins zijn 'te zwaar' volgens Mozilla, en zorgen voor crashes en veiligheidsproblemen tijdens het browsen. Bovendien zijn de plugins niet meer nodig nu html5 steeds meer taken kan overnemen van de plugins.

Java

Mozilla kondigt die staking aan in een blogpost, en noemt daarbij specifiek de plugins Java en Silverlight. Die plugins worden ook al niet meer ondersteund in Chrome.

Flash

Opvallend is dat Flash wel nog steeds wordt ondersteund. De plugin van Adobe wordt al jaren verketterd door ontwikkelaars én internetgebruikers omdat die notoir onveilig is en omdat de plugin constant moet worden geüpdate.

Eind 2016

Toch wil Mozilla nauw blijven samenwerken met Adobe, omdat veel websites nog steeds gebruik maken van Flash. Vanaf eind 2016 worden de plugins niet meer in de browser ingeladen, maar is het met add-ons wel mogelijk om de plugins te simuleren zodat sommige websites alsnog kunnen worden gebruikt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: flash, firefox, plugin, java, adobe, mozilla, silverlight