abonneren

Mozilla Raindrop: alle berichten in één inbox

Mozilla werkt aan een nieuw programma dat alle berichten die internetgebruikers online ontvangen bundelt. Raindrop deelt alle e-mails, twitterberichten en sociale netwerkconversaties in zoals de gebruikers dat willen. Dit moet orde scheppen in de toenemende berichtenchaos.Mozilla is de ontwikkelaar van de populaire Firefox browser, maar ook van het een beetje in de vergetelheid geraakte Thunderbird e-mailprogramma. Zo was Thunderbird een uitstekend alternatief voor de diverse generaties e-mailprogramma's van Microsoft, Outlook, Outlook Express, Windows Mail en nu Windows Live mail.
Toch is het een beetje op de achtergrond geraakt en zijn vooral de dia-hard fans die het nog steeds gebruiken. Er was na de samensmelting van Eudora en Thunderbird in 2006 de verwachting, dat er een Eudora sausje over Thunderbird zou komen, maar dat is nooit gebeurd.

Nu spreekt Mozilla over het post e-mail tijdperk. Mensen raken steeds meer overbelast door berichten van e-mail , sms, chats, tweets, rss-feeds en andere informatiestromen. Zo tracht men bij te blijven in de alsmaar groeiende, oneindig stroom van informatie.

Mozilla ziet de nieuwe Raindrop-toepassing als de oplossing voor al deze eindeloze berichtenstromen. In plaats van een stapje terug te doen en intelligente filters los te laten op alles wat binnenkomt, probeert Raindrop alle informatiestromen te bundelen en beschikbaar te maken op de desktop. Door de berichten te sorteren op belangrijkheid, moet het mogelijk worden de gebruiker van die berichten te voorzien die hij wil zien. Zo worden bijvoorbeeld persoonlijke berichten gescheiden van algemene en van reclame.

Raindrop doet dit de vorm van een soort mini webserver die permanent actief is op de pc. De gebruiker krijgt toegang met een eenvoudige webinterface. Zo wil Mozilla van het lezen van berichten een overzichtelijke en minder tijdrovende bezigheid maken.

Het idee is veelbelovend maar de vraag is of het een succes zal worden. Zo is bijvoorbeeld het opnemen van rss-feeds in Tunderbird zo knullig dat het weinig gebruikt wordt. Het zal afhangen van de kwaliteit en functionaliteit of dit concept kans van slagen zal krijgen. Ook anderen werken aan vergelijkbare initiatieven zoals bijvoorbeeld Google met Wave. Vooralsnog is Raindrop in handen van de ontwikkelaars.

Bron: Lockergnome

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: