abonneren

Mozilla niet gelukkig met browserconcurrentie

De browser Firefox leek een gouden toekomst tegemoet te gaan. Het bladerprogramma, dat ooit is voortgekomen uit Netscape, veroverde de laatste tijd steeds meer marktaandeel. Maar nu moet Mozilla, de organisatie achter Firefox, toegeven dat de markt aardig vol aan het raken is met rivalen.Mozilla's Mitchell Baker sprak deze week op het All Things Digital congres in het Califorsche Carlsbad, waar ook Microsoft topman Steve Ballmer was.

 "Het is niet het businessmodel dat we graag zien," moest Baker toegeven. "Het is een uitdaging om met grote spelers te concurreren." Baker doelde daarbij op Apple en Google, die respectievelijk Safari en Chrome op de markt hebben gebracht. Safari heeft op Windows (nog) geen groot bereik, maar wel op de iPhone en ook onder MacOS X gebruikers. Chrome is nog maar een kleine speler, maar Google zet vaart achter de ontwikkeling. Gisteren verscheen een eerste beta van de alweer derde generatie. Chrome heeft volgens de laatste cijfers een wereldwijd marktaandeel van 1,4 procent.

Voor Firefox wordt het dus moeilijker. Ook al omdat altijd nog eenderde van de gebruikers de voorkeur geeft aan de browser die met de pc of notebook wordt meegeleverd. Dus vaak Internet Explorer of Safari.

Firefox heeft in Nederland een marktaandeel van 20,19 procent, de rest van de markt gaat naar diverse varianten van Internet Explorer, waarbij IE 8.0 de laatste tijd een flinke sprong heeft gemaakt. Wereldwijd houdt men overigens wel rekening met een daling van de populariteit van Internet Explorer.

Distributie is belangrijk, zegt Baker. En wat dat betreft heeft Firefox nu eenmaal een achterstand. Al heeft men niet te klagen: De afgelopen twaalf maanden is het gebruik van Firefox maandelijks met gemiddeld 0,4 procent gestegen.

Baker gaat er dan ook van uit dat er plaats blijft voor Firefox. "We zijn succesvol omdat we anders zijn". Google kiest voor eenvoud, Firefox is flexibel in het gebruik met veel uitbreidingsmogelijkheden. Maar Baker had liever gezien dat Google geen browser had ontwikkeld, al werken Mozilla en Google onder meer samen aan geolocatie toepassingen.

Firefox gaat volgens Baker voorlopig niet de concurrentie aan met Safari op de iPhone. Voor mobiele toepassingen beperkt Mozilla zich tot Linux, en met name Nokia's Mimo variant. Daarna wellicht Windows Mobile.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord