abonneren

Mozilla Labs experimenteert met Prism

De manier waarop we met personal computers werken zal de komende jaren flink veranderen. Op dit moment werken de meeste gebruikers nog voornamelijk met desktop-applicaties maar steeds meer gebruikers gebruiken ook webapplicaties als Google Calendar of Facebook. Het draaien van webapplicaties op een pc werkt nog niet optimaal omdat de interface van een browser is ingesteld op het bladeren door virtuele documenten. Mozilla Labs is begonnen met een aantal experimenten waarinhet probeertom de kloof tussen webapplicaties en desktopapplicaties te overbruggen.
In tegenstelling tot Adobe's AIR en Microsofts Silverlight bouwt Mozilla geen nieuw platform dat het internet moet vervangen, maar probeert het de kloof te dichten met bestaande middelen en technologieën.

Het eerste experiment van Mozilla is gebaseerd op de webapplicatie Webrunner en heet Prism. Prism is een applicatie waarmee een gebruiker zijn favoriete webapplicaties buiten de browser om direct op de desktop kan draaien. Prism draait webapplicaties in hun eigen venster. Een gebruiker kan toegang krijgen tot de webapplicaties via Control-Tab, Command-Tab of Exposé. De gebruiker kan nog steeds de webapplicatie in zijn browser draaien wanneer hij niet achter zijn computer zit.

Prism is geen nieuw platform, maar het is een webplatform dat geïntegreerd is met de desktop. Webdevelopers hoeven er niet speciaal rekening mee te houden wanneer ze applicaties bouwen omdat elke applicatie die in een moderne browser werkt ook draait in Prism. De applicatie ondersteunt veelgebruikte internettechnologieën als HTML, JavaScript en CSS.

Indien u Prism wilt uitproberen dan is er een Windows-versie beschikbaar. Mozilla is bezig om het prototype ook draaiende te krijgen op de Mac en Linux. U kunt het eerste prototype hier downloaden. Wanneer u Prism opstart dan verschijnt er een ‘Install Web Application'-dialoogvenster. U dient daar de URL van de webapplicatie in te voeren (bijvoorbeeld mail.google.com), een naam (bijvoorbeeld Gmail) en kiezen waar u wilt dat de shortcut komt. Nadat u de ‘OK'-knop hebt ingedrukt, creëert Prism een shortcut naar de applicatie op de plek die u hebt gekozen, waarna u de applicatie kunt gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord