abonneren

Mozilla denkt erover na om Thunderbird af te stoten

Mozilla-baas Mitchell Baker heeft bekendgemaakt dat de organisatie er serieus over denkt om zijn e-mailclient Thunderbird af te stoten. Voordat Mozilla een definitief besluit neemt, wil het eerst de mening peilen bij de gebruikers.Op haar blog schrijft Baker dat er een grote ontwikkelgemeenschap is ontstaan rondom Thunderbird. Baker denkt dat het voor de doorontwikkeling van de e-mailclient beter is wanneer het wordt losgekoppeld van Firefox omdat de applicatie dan meer mogelijkheden krijgt om door te groeien. Firefox blijft de grootste prioriteit voor Mozilla.
Hierdoor zal Thunderbird onder het huidige beleid van Mozilla nooit de aandacht krijgen die het verdient.

"Een aparte organisatie die is gefocust op Thunderbird kan onafhankelijk beslissingen nemen, wat nodig is om de gebruikers- en ontwikkelgemeenschap meer bij de ontwikkeling van de applicatie te betrekken," schrijft Baker. "We zijn er niet zeker van hoe deze organisatie er uit zou zien. We hebben over aan een aantal verschillende mogelijkheden nagedacht."

De eerste mogelijkheid is dat Thunderbird een op zich zelf staande non-profit organisatie wordt, net als de Mozilla Foundation zelf. Het probleem met deze mogelijkheid is dat het gelijk de meeste complexe is. Op de korte termijn kan het zelfs nadelig zijn voor de ontwikkeling van Thunderbird.

Een andere mogelijkheid is om van Thunderbird een dochterbedrijf van de Mozilla Foundation te maken. Dit lijkt op de eerste mogelijkheid, maar het brengt minder organisatorische heisa met zich mee omdat de Mozilla Foundation nog steeds de leiding over het project behoudt.

Thunderbird kan ook nog overhandigd worden aan de ontwikkelgemeenschap, net als met bijvoorbeeld SeaMonkey is gebeurd. Baker ziet dan nog steeds problemen met het creëren van een organisatorische structuur zodat het project non-profit blijft.

"De ontwikkeling van Thunderbird moet gebalanceerd worden tegen Mozilla's focus op Firefox, zijn ecosysteem en het Open Web als een platform," voegt Baker toe. "Er is een goede kans dat daardoor Thunderbird minder aandacht krijgt en minder flexibel wordt."

Sommige ontwikkelaars schrokken toen ze hoorden dat Mozilla er over nadenkt om Thunderbird af te stoten. De meeste ontwikkelaars hebben wel begrip dat Mozilla zich concentreert op Firefox. "Het is jammer dat er zoveel focus ligt op Firefox. Maar als dat ervoor nodig is om Internet Explorer te verslaan dan moeten we die beslissing nemen," aldus ontwikkelaar Henrik Gemal.


Bron: Mitchell's Blog

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie