abonneren

Mozilla bereidt zich voor op slechte tijden

Mozilla gaat maatregelen treffen om de huidige kredietcrisis te overleven. De ontwikkelaar van de Firefox-browser verwacht ook een bezoek van de Amerikaanse belastingdienst. Vorig jaar was een rustig jaar voor Mozilla. De omzet nam toe met 12 procent - voornamelijk door de samenwerking met Google - en het aantal Firefox-gebruikers groeide. De omzet was vorig jaar $75 miljoen en de uitgaven lagen rond de $33 miljoen. De grootste kostenposten van Mozilla waren personeel en infrastructuur. Mozilla heeft 150 werknemers in dienst.
Mozilla besteedde $700.000 aan verschillende ontwikkelingprojecten en $321.326,40 aan verschillende open-source projecten.

De Amerikaanse belastingdienst heeft besloten om de non-profit organisatie aan een diepgravend onderzoek te onderwerpen. De belastingdienst vraagt zich af of Mozilla wel een charitatieve organisatie is, zoals Mozilla beweert, of een private organisatie. Dit maakt een groot verschil voor de belastingdienst omdat de inkomsten van Google dan geen schenkingen zijn maar zakelijke inkomsten. Indien de belastingdienst tot de conclusie komt dat Mozilla geen charitatieve organisatie is, dan zal het de non-profit status wegnemen. Mozilla moet dan veel achterstallige belastingen betalen. Mozilla houdt hier al sinds 2005 rekening mee en heeft een speciaal "belastingpotje" gecreëerd.

Sommige experts beschuldigen Mozilla nu van belastingontduiking. Zij vinden dat het bedrijf misbruikt heeft gemaakt van onduidelijkheden in de belastingwet en zijn ziel heeft verkocht aan Google. Zij willen dat Mozilla niet alleen miljoenen dollars terugbetaald aan de belastingdienst, maar ook dat de organisatie zijn excuses aanbiedt aan alle gebruikers. De meeste experts houden echter het hoofd koel. Zij verwachten dat de belastingdienst een gedeelte van Mozilla's inkomsten als zakelijke inkomsten zal zien en een gedeelte als charitatieve schenkingen. De kans is klein dat het onderzoek van de belastingdienst het einde betekent voor Mozilla.


Bron: TechCrunch

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie