MotionEyeOS installeren om eigen ip-camera te bouwen

Wil je graag meer doen met de cameramodule zonder alles zelf te hoeven bouwen, dan is motionEyeOS een aanrader. Deze kant-en-klare Linux-distributie is speciaal ontwikkeld om singleboardcomputers om te toveren tot videobewakingssysteem. MotionEyeOS installeren werkt als volgt.

Hoewel je met de basistools uit dit eerdere artikel al relatief eenvoudig een videostream kunt opzetten, is het niet zo flexibel als een echte ip-camera. Met motionEyeOS verandert dit: zonder al te veel inspanningen kun je van je Pi met cameramodule een bewakingscamera bouwen. Ook de meeste usb-camera’s worden ondersteund net als ip-camera’s. Er zitten bovendien heel veel extra’s in, waaronder een mogelijkheid een time-lapse te maken. Voor alle mogelijkheden kun je in de wiki kijken, te vinden via de GitHub-pagina van het project.

De software bestaat al langer, eerder nog onder de naam motionPie, en is steeds verder doorontwikkeld. Aan de achterkant wordt gebruik gemaakt van de software Motion voor het benaderen van camerabeelden en ontdekken van veranderingen, waardoor bewegingsdetectie mogelijk is. Hier is de grafische schil genaamd motionEye omheen gebouwd. Hoewel je de verschillende losse componenten handmatig kunt installeren, is het zeker voor een Raspberry Pi het handigste om gewoon het complete image met motionEyeOS op een micro-sd-kaart te zetten.

motionEyeOS installeren op Pi Zero W

Ga op de GitHub-pagina naar de releases om alle image-bestanden te vinden. Je hebt voor de Pi Zero W het bestand met de naam raspberrypi nodig, op het moment van schrijven is dat motioneyeos-raspberrypi-20170710.img.gz. Zet het op een micro-sd-kaart met bijvoorbeeld Etcher. Het is ook nu handig het bestand wpa_supplicant.conf toe te voegen zodat direct via wifi verbinding wordt gemaakt. Toegang via ssh is niet echt nodig: vrijwel alles kun je via de browser beheren, inclusief de installatie van updates. Na het starten moet je een paar minuten geduld hebben tot alles voor het eerste gebruik gereed is gemaakt.

Zodra motionEyeOS klaar is ‘luistert’ het op het toegekende ip-adres naar poort 80 zodat je de gebruikersinterface met een browser kunt bekijken. Je ziet direct het beeld van de cameramodule. Klik op het gebruikers-icoontje linksboven zodat je kunt inloggen als administrator. De gebruikersnaam is admin, zonder wachtwoord. Klik na het inloggen op het menu-icoontje om meer opties te zien.

motioneyeos installeren

© PXimport

De configuratie kun je volledig afhandelen via de gebruikersinterface. Het is verstandig eerst een wachtwoord voor zowel Admin Username (admin) als Surveillance Username (user) in te stellen onder General Settings. Hier kun je ook de optie Advanced Settings aanzetten om alle features van motionEyeOS te zien. Standaard zijn veel opties namelijk verborgen.

Ook stel je de juiste tijdzone in zodat je de juiste tijd op de camerabeelden ziet. Onder het kopje Network zou je een vast ip-adres kunnen instellen. Verder zie je dat standaard de ftp-server en Samba al actief zijn. Je kunt daardoor meteen via ftp of via Verkenner in Windows de foto’s en video’s opvragen.

Instellingen

Onder het kopje Video Device kun je de videoresolutie instellen. Die is standaard relatief laag (320 × 200). Een hogere resolutie zorgt voor een hogere processorbelasting en vereist ook meer opslagruimte en netwerkbandbreedte. De resolutie heeft ook direct invloed op de framerate die je kunt behalen. Op de Pi Zero is 800 × 600 pixels een veilige keuze. Hierbij zijn ongeveer 5 tot 10 frames per seconde haalbaar. Of dat genoeg is hangt af van de bewakingstoepassing.

Onder het kopje Video Streaming kun je de gewenste framerate instellen. Ook vind je hier drie handige linkjes: de Snapshot URL, Streaming URL en Embed URL. Om de stream vanaf je Windows-pc te bekijken, is VLC een aanrader. Open VLC en ga in het menu naar Media / Netwerkstream Openen. Vul op het tabje Netwerk de Streaming URL in, die de vorm http://ip-adres:8081 heeft.

Bij het gebruik van motionEyeOS kun je in de praktijk tegen enkele beperkingen oplopen van zowel de Pi als de software zelf. Vooral hogere videoresoluties en framerates zijn problematisch, zeker als je ook bewegingsdetectie inschakelt. De achterliggende reden is dat Motion, de software waar motionEyeOS op leunt, haar taken volledig via de processor (cpu) afhandelt en de relatief krachtige grafische processor (gpu) van de Pi (nog) niet benut.

De framerate is bij 800 × 600 pixels al niet geweldig, maar daalt nog verder zodra beweging wordt gedetecteerd. Om de processorbelasting te bekijken, kun je inloggen via ssh met bijvoorbeeld PuTTY en dan het commando [top] uitvoeren. Een Pi 3 zal het beter doen, maar optimaal is het nog niet.

Fast Network Camera

Wil je graag een hogere kwaliteit voor de videostream, dan kun je in motionEyeOS onder Expert Settings de optie Fast Network Camera inschakelen. Daarmee maak je van je Pi Zero W met cameramodule eigenlijk vooral een netwerkcamera zonder alle extra’s. Zo mis je bewegingsdetectie en worden geen foto’s en video’s meer bewaard op de Pi zelf. Het voordeel is dat zelfs met full hd de processorbelasting niet boven de 30 procent uitkomt.

Op de achtergrond wordt streamEye gebruikt om een efficiënte mjpeg-stream op te zetten. Voor het verzamelen en bewaken van beelden kun je dan andere software gebruiken. Heb je een nas van Synology, dan kun je bijvoorbeeld Surveillance Station inzetten dat volop mogelijkheden biedt voor opnames, bewegingsdetectie en het melden van gebeurtenissen. Op de Mac is SecuritySpy een handig pakket.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten