Morpheus verliest rechtszaak, overweegt hoger beroep

Het populaire p2p-netwerk Morpheus heeft een belangrijke rechtszaak verloren. Hierdoor is de toekomst van het netwerk onzeker en heeft de entertainment-industrie een nieuwe overwinning behaald in zijn strijd om het illegaal delen van content te stoppen. Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat StreamCast, het moederbedrijf van Morpheus, schuldig is aan het op grote schaal toelaten van copyrightinbreuk. De rechter oordeelde dat StreamCast bijna niks doet om het delen van beschermd materiaal tegen te houden en er zelfs aan probeert te verdienen.

StreamCast vecht als sinds 2001 tegen de entertainmentindustrie. Het was het enige p2p-netwerk dat verder ging nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat collega-netwerk Grokster strafbaar was.

Het is niet verwonderlijk dat de RIAA (Recording Industry Association of America) erg blij is met de uitspraak. Volgens de RIAA is het nu duidelijk dat p2p-netwerken verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van de leden.

Alleen het p2p-netwerk LimeWire is nog over van de eerste generatie p2p-diensten. Maar hoe lang dit netwerk het kan volhouden is nog maar de vraag. Afgelopen augustus sleepte de RIAA het netwerk voor de rechter en de kans is groot dat ook LimeWire zal moeten stoppen. Opmerkelijk is dat LimeWire op zijn beurt een rechtszaak heeft aangespannen tegen de RIAA. Volgens LimeWire misbruikt RIAA zijn macht.


Bron: BetaNews.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: