abonneren

Mogelijk ebook-kartel Apple onderzocht

De Europese Commissie onderzoekt mogelijke kartelafspraken over ebooks tussen Apple en 5 grote uitgevers in Frankrijk, Duitsland, de VS en Groot-Brittanniƫ.

De prijsafspraken zouden gemaakt zijn om concurrentie op de ebookmarkt te beperken. In maart deed de Europese Commissie al enkele invallen bij uitgevers die samen met Apple prijsafspraken zouden hebben gemaakt om ebooks voor hogere prijzen te verkopen.

Brussel heeft het onderzoek nu prioriteit gegeven, maar het is nog niet bekend wanneer het onderzoek voltooid zal zijn. Er is ook nog niet uitgewijd over de precieze rol die Apple in deze kartelvorming speelt.

Eerder dit jaar is Apple ook in Amerika gedagvaard wegens het maken van prijsafspraken van ebooks. Het gaat hier om dezelfde 5 uitgevers die ook door Brussel onderzocht worden. De afspraken waren gemaakt als reactie op Amazons lage prijzen waarover uitgevers al eerder geklaagd hebben. Amazon promootte zijn Kindle via stuntprijzen voor ebooks. Hierdoor zou, volgens de uitgevers, de consument verwachten dat deze lage prijzen standaardprijzen zijn voor ebooks.

Bron: Bright

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie