Moet glasvezel-internet door de overheid worden aangelegd?

De aanlegsnelheid van glazvezel-internet stokt, de kosten zijn hoog en het geld wordt door providers niet direct terugverdiend. In dit tempo duurt het nog 50 jaar voordat alle Nederlandse huishoudens voorzien zijn. Moet de overheid ingrijpen om glasvezel sneller beschikbaar te maken? PCM vraagt het de experts. En wat vind jij?

Jeroen de Jager, hoofdredacteur PCM

glasvezel-internet

© PXimport

“Ja, snel internet is minimaal net zo belangrijk als elektriciteit, stromend water en riolering. Elk huis, bestaand en nieuw, zou een glasvezel­aansluiting moeten hebben. Dat kan niet aan marktpartijen worden overgelaten, het ‘landsbelang’ is daarvoor te groot. Inmiddels stokt de aanleg van glasvezel omdat de grootste partij (KPN, via de overname van Regge­fiber) liever zijn huidige telefoonlijnen uitput. En lang niet overal ligt coaxkabel om als alternatief te dienen. Daarom moet de overheid ingrijpen en overal glasvezel aanleggen. Daarna kunnen bedrijven internet aanbieden en een eerlijke vergoeding aan de overheid afdragen.”

Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland

glasvezel-internet

© PXimport

“Nee, al is het op zich wel een overheidstaak om te regelen dat elke consument en elk bedrijf vast of mobiel moet kunnen afnemen met voldoende capaciteit en bandbreedte. En dat elke locatie waar connectiviteit nodig is (denk aan ‘smart cities’, transport) met internet verbonden is. Het bedrijfsleven kan dat prima invullen, dat is op zich geen overheidstaak. Maar de overheid moet daartoe wel alle voorwaarden scheppen zodat die honderd procent dekking gerealiseerd kan worden. Knelpunten, zoals lokale precarioregels, moeten worden aangepakt. Het betekent ook dat de overheid moet bijspringen bij onrendabele bedrijfsmodellen.”

Jaap Doeleman, advocaat gespecialiseerd in Nederlands concurrentierecht

glasvezel-internet

© PXimport

“Nee, op dit moment nog niet. De dienstverlening van KPN en VodafoneZiggo in de bebouwde kom via tv-kabel of koper is voor veel mensen nog goed genoeg. De overheid zou de twee grote providers wel veel steviger bij de les moeten houden: dat gebeurt nu helemaal niet, uit misplaatst vertrouwen in de markt. In het buitengebied is het gebrek aan bandbreedte wél een acuut probleem. Daar is alleen ouderwets, langzaam koper. Dat is een fors maatschappelijk probleem waar de rijksoverheid jarenlang niets aan heeft gedaan. Als de markt het nu niet oppakt, dan zou een nieuw kabinet dat zelf kunnen doen.”

Dirk Strijker, doet als hoogleraar onderzoek naar glasvezelaanleg

glasvezel-internet

© PXimport

“Ja, glasvezel is wat mij betreft een nutsvoorziening en dat betekent dat de Rijksoverheid het moet laten aanleggen. Maar die neemt al heel lang haar verantwoordelijkheid niet: het woord nutsvoorziening wordt door de minister gemeden. Den Haag zou een plan moeten maken en budget beschikbaar moeten stellen om glasvezel landelijk dekkend te krijgen. Stel randvoorwaarden als een open netwerk op en dan raken grote namen als KPN en Deutsche Telekom, maar ook kleinere initiatieven geïnteresseerd om glasvezel aan te bieden. Ook op het platteland, als we dat onderdeel willen laten blijven van onze economie.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000