abonneren

Moeder klaagt Universal aan over video dansende baby

Moeder Stephanie Lenz heeft een rechtszaak aangespannen tegen Universal Music over de verwijdering van een filmpje op YouTube. In het 29-seconden durende filmpje is te zien hoe haar babydochter in de keuken danst op een liedje van Prince. Het filmpje is door YouTube verwijderd doordat Universal Music klaagde dat het lied zonder toestemming is gebruikt. De EFF (Electronic Frontier Foundation) helpt Lenz in haar strijd tegen Universal Music.

Het beleid van YouTube is dat wanneer iemand klaagt over het onrechtmatig gebruik van beeld of geluid in een filmpje deze automatisch wordt verwijderd. De uploader krijgt pas achteraf te horen dat het filmpje is verwijderd. Toen Lenz vernam dat haar filmpje was verwijderd, eiste ze van YouTube dat deze weer werd teruggezet. YouTube heeft echter nooit gereageerd op haar eis.

Volgens Lenz en de EFF valt het gebruik van het liedje in het filmpje onder de ‘fair use'-regels. Deze regels bepalen wanneer het is toegestaan om auteursrechtelijk beschermde content - geheel of gedeeltelijk - over te nemen. Indien content bijvoorbeeld voor non-profit of educatieve doeleinden wordt gebruikt, mag het vaak zonder toestemming worden overgenomen. Andere factoren die van invloed zijn op de ‘fair use'-regels zijn hoeveel content wordt overgenomen (in het geval van het filmpje nog geen halve minuut) en wat de impact is van het overnemen op de markt (in het geval van het filmpje of mensen die het Prince-liedje horen, besluiten om geen muziek van Prince meer te kopen).

Het filmpje van Lenz was duidelijk niet op YouTube gezet om er geld aan te verdienen, maar het was ook niet bedoeld voor educatieve doeleinden. Het was immers geen filmpje om baby's te leren dansen. Een rechter moet daarom nu uitspraak doen of dit soort filmpjes vallen onder de ‘fair use'-uitzonderingen. Indien de rechter Universal Music gelijk geeft dan moeten alle filmpjes op alle videosites waarin familieleden - groot en klein - en huisdieren dansen op muziek worden verwijderd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie