Samenvatting Mobile World Congres Barcelona

De jaarlijks gehouden Mobile World Conferentie is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen op het gebied van mobiele elektronica en netwerken. De in het Spaanse Barcelona gehouden conferentie met bijbehorende beurs trok volgens de organisatie dit jaar zo’n 80.000 bezoekers. PCM-redacteur Ger Elskamp heeft ruim drie dagen rondgekeken, de sfeer geproefd en doet verslag van zijn belangrijkste indrukken.

Over de ontwikkelingen op het gebied van draadloze netwerken valt heel veel te zeggen. Duidelijk is dat de trend van altijd online zijn waar je ook bent, het toenemende (sociale) berichtenverkeer en de consumptie van digitaal beeld en geluid leidt tot een snelle groei van het netwerkgebruik. De opkomst van de cloudtoepassingen met het - onafhankelijk van je locatie - altijd beschikbaar hebben van welke bestanden dan ook, hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

LTE

Om aan de toenemde vraag naar bandbreedte en transportsnelheid te kunnen blijven voldoen, is op sommige plaatsen in de wereld de overgang naar 4G-mobiele netwerken al van start gegaan met de introductie van LTE-netwerken. LTE staat voor Long Term Evolution, wat wil zeggen dat de netwerken op langere termijn geleidelijk in snelheid en capaciteit kunnen toenemen.

In Nederland hebben we hier nog weinig mee te maken. De benodigde frequentiebanden worden binnenkort geveild. Pas daarna kunnen de providers die de benodigde licenties vergaard hebben, beginnen met het bouwen en uitrollen van de netwerken. De netwerken worden gebouwd door de mobiele netwerkleveranciers: Ericsson, Nokia Siemens en Huawei. Voor 2013 zullen we als consumenten daar dus nog weinig van merken.

Dit betekent dat we vooralsnog niet kunnen profiteren van de LTE-functionaliteit die door sommige merken al in hun mobiele smartphones wordt ingebouwd. Bij ons komen de LTE-modellen dan ook niet op de markt en moeten we het doen met de modellen voorzien van de 3G hsdpa-technologie.

Het bezoeken van het Mobiel World Congress is een hele belevenis. Het is onmogelijk om in een paar dagen tijd alles te bekijken en daarbij ook nog een of meer van de lezingen bij te wonen. De enorme drukte en de dynamische sfeer op het evenement maken duidelijk hoe belangrijk de ontwikkelingen in de mobiele wereld zijn. Er wordt in primitieve vergaderkamertjes en op de houten bankjes in de zon heel veel zaken gedaan.

Niet dat ik daar aan twijfelde, maar het is duidelijk dat de ontwikkelingen van mobiele netwerken, mobiele telefoons en toepassingen nog lang niet aan aan het einde zijn. Het gaat alleen maar sneller. Dit jaar wordt kennelijk het jaar van de komst van de Aziatische telefoonmerken naar Europa.

Het meest opmerkelijke detail deze week was in mijn ogen dat van all Ice Cream Sandwich Android-toestellen die ik heb gezien er niet één was die - net als het Google voorbeeld de Galaxy Nexus van Samsung - geen vaste bedieningsknoppen meer heeft onder het scherm. Erger nog, zelfs de indeling en functie van de drie knoppen onder het scherm is bij de verschillende merken anders. Zo zien we dat er zeker nog geen einde is gekomen aan de differentiatie van het Android-platform.

Doro

Binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar zijn de speciaal voor mensen met beperkingen uitgeruste smartphones en featurephones. Deze clamshell toestellen hebben grote toetsen en zijn voorzien van speciale direct met één druk op de knop te benaderen toepassingen. Daarnaast toont Doro een prototype van een speciale app voor tablets en een vergelijkbare eenvoudig te bedienen gebruikersschil voor een Windows 7 pc. Deze toepassingen zijn op afstand te beheren door bijvoorbeeld een familielid of kennis.


Sandisk

Sandisk - de grootste fabrikant van flashgeheugenchips - leidt kennelijk aan onzichtbaarheid. Zo brengen zij bij mij onder de aandacht dat Sandisk naast de bekende losse geheugenkaartjes en ssd’s ook heel erg actief is met het maken interne flashgeheugenchips voor de mobiele apparaten.

Sandisk levert aan de meeste grote toestelmakers de ingebouwde flashgeheugens. Sandisk werkt bij de ontwikkeling hiervan samen met de chipsetfabrikanten om een optimale afstemming te bereiken. Zo wordt zowel snelheid als energiegebruik geoptimaliseerd.

Nieuw is de 64 GB nand flashchip op 19 nm-technologie, waar sandisk 3 bits per geheugencel in weet te proppen. De chip is maar 14 bij 9 mm groot en 1,4 mm dik.

Adobe

Adobe maakt op de MWC bekend dat de Photoshop Touch-app is uitgebracht voor de iPad. Voor Android zijn de apps uit mobile creativity suite al enige tijd beschikbaar. Nu zijn ze dat ook voor de Ipad. Trots weet de Adobe vertegenwoordiger, waarmee ik spreek, te melden dat de app nu al een groot succes is. Na één dag beschikbaarheid staat de app al op de tweede plaats van meest gedownloade betaalde apps voor de iPad. De app maakt het op creatieve wijze bewerken van foto’s en tekeningen mogelijk. De Android-versie van de app wordt meegeleverd met de Samsung Galaxy Note, waarbij de drukgevoelige pen extra artistieke mogelijkheden aan de bewerkingen toevoegt.

Tot slot de laatste smartphone fabrikant: RIM. De BlackBerry-maker demonstreert naast de al bestaande toestellen en het onlangs uitgebrachte versie 2 van het besturingsysteem voor de PlayBook, op de MWC een aantal ontwikkelingen die nog niet als concrete producten op de markt zijn.

Car automation

In een speciaal voor de demonstratie getunede ‘BlackBerry’ Porsche 911 laat RIM zien hoe je met een PlayBook en de nodige speciale elektronica en displays de traditionele auto cockpit kunt vervangen door een uitgebreid auto-informatie en entertainment systeem.

De Porsche is daartoe voorzien van een speciaal display op de plaats van de normale snelheidsmeters: een display in het midden van het dashboard, en een PlayBook onder handbereik ingebouwd in de middenconsole, op de plaats waar normaal de radio zit. Leg je BlackBerry-smartphone in een daartoe bedoeld vakje en NFC zorgt voor de herkenning en autorisatie, waarna er een verbinding wordt gemaakt tussen de BlackBerry en de PlayBook.

Nu neemt het car systeem alle informatie taken over. Bellen, sms-en internettten, streamen, sociale media, alles is onder handbereik, bediend met het touchpaneel of spraak herkenning. Een soort siri-achtige app zorgt via internet voor de benodigde informatie.

Het display op het dashboard heeft aan de ruitzijde een camera die gebruikt kan worden om permanent opnamen te maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor de verzekering die de oorzaak van schade kan analyseren. Het apparaat bevat een snelheidsmeter en chronograaf om snelheidsrecords vast te leggen die direct via de sociale media gedeeld kunnen worden.

Op het touchpanel kun je alle denkbare informatie oproepen zoals bijvoorbeeld de gebruikershandleiding van de auto. Ook bepaal je als bestuurder welke video op de voor de achterpassagiers ingebouwde schermpjes te zien zijn.

Playbook vergaderen

Een creatieve toepasing van PlayBook tablets is het vergaderen met PlayBooks in plaats van papier. Ieder deelnemer aan de vergadering heeft een eigen PlayBook. Presentaties kunnen van de ene persoon op de andere worden overgenomen. Bestanden kunnen worden gedeeld etc. Een centrale PlayBook regelt het verkeer. Met een camera boven de tafel weet de app waar de PlayBook van iedere deelnemer zich bevindt.

Intel demonstreert op het MWC een prototype van een veel op de iPhone lijkende smartphone. Het toestel is gebaseerd op Intels nieuwste mobiele Atom-chip, Medfield. Vooralsnog heeft het toestel Android 2.3. Android 4 is in voorbereiding. Volgens Intel is het toestel bijzonder snel en energiezuinig. Zo is er sprake van 6 uur video kijken of 14 dagen standby-tijd. Dit zegt echter niet zoveel. De snelheid wordt gedemonstreerd aan de hand van de continu-opname-functie van de camera. Tien beelden in vier seconde. Een eerste Intel smartphone zal worden uitgebracht door Orange in het Verenigd Koninkrijk.

 

Fujitsu

Bij Fujitsu ontdek ik onverwacht ook nog een Quadcore-toestel gebaseerd op de Tegra 3. Bijzonder aan dit slank en fraai ontworpen toestel is dat het waterdicht is. Dat demonstreert Fujitsu door het kort (maximaal 30 seconden) in een bakje met water te leggen. Het bij gebruik snel opvallende nadeel hiervan is dat de drie nog aanwezige bedieningsknoppen zwaar en niet trefzeker werken. Overigens zijn alle Fujitsu-toestellen waterdicht blijkt op deze stand van de MWC. Zelfs een Fujitsu tablet wordt zonder omhaal in een bak water gelegd. Jammer is dat Fujitsu dit jaar wel voor het eerst smartphones in Europa gaat introduceren, maar dat Nederland daar vooralsnog niet bij zit.

Panasonic

Ook nieuw in Europa - en wel op de Nederlandse markt verschijnend - zijn de Panasonic smartphones Eluga en Eluga Power. Uiterlijk verschillen beide toestellen weinig. Ook deze toestellen zijn waterdicht en komen met Android  4. De Eluga mogen we in april verwachten en de Eluga Power in juni.

Nokia 808

Ook Nokia is groots aanwezig op de MWC met als belangrijkste nieuws de al eerder uitgelekte Nokia 808 PureView cameraphone. Het toestel combineert een sensor met de extreem hoge resolutie van 41 megapixel met geavanceerde beeldverwerking. Dit leidt tot beelden van 38, 8, 5 of 3 megapixel van hoge kwaliteit. De beeldverwerkingschip reduceert de extra pixels tot hogere scherpte en erg weinig ruis.

Jammer is dat deze camera, die overigens goed is voor een flinke bult op de rug, in een toestel zit met het toch wel achterhaalde Symbian besturinsysteem. Gelukkig wel in de Belle-versie. Je kunt naast fotograferen en het maken van videopnamen met dit toestel ook nog gewoon bellen en sms-en. Wel is de geheugenruimte in het toestel beperkt tot 16 GB en niet uitbreidbaar.

Lumia 900, 610 Windows Phone toestellen

Verder weet Nokia ons te melden dat de Lumia Windows Phone-toestellen een groot succes zijn. De Lumia-serie wordt naar beneden toe uitgebreid met een Lumia 610 als goedkoopste toestel voor € 249. Het zal het eerste Nokia toestel zijn met de nieuwste versie van Windows Phone 7: Tango. Het toestel komt in april uit. Ook mogen we een maand later het toptoestel, de eerder al in de VS uitgebrachte Lumia 900 verwachten.

Verder maakte Nokia een aantal nieuwe apps bekend waaronder Nokia Reading voor het lezen van e-books en Nokia Transport, een app waarin je snel je openbaar vervoerverbinding kunt opzoeken.

Op smartphone-gebied houdt Samsung het op de MWC bij de Samsung Galaxy S Advance; de opvolger van de Galaxy S Plus. Een Android 2.3 toestel met een vier inch super amoled scherm een een adviesprijs van € 469. Op de aankondiging van de opvolger van Galaxy S2 zullen we nog even moeten wachten.

Galaxy Note 10.1

Wel nieuws is er bij de Android-tablets. Het succes van de Galaxy Note is dusdanig dat Samsung nu een Galaxy Tab Note 10.1 uitbrengt. Dit wordt het topmodel van de Galaxy Tab-lijn, met Android 4 en je kunt er ook nog mee bellen. Verder toont Samsung de eerder aangkondigde Galaxy Tab 2 10.1 ( €499 met 3G, € 399 wifi), de opvolger van de Galaxy Tab nu met Andoid 4. Ook hier kun je met de 3G versie telefoneren.


Prominent op de Samsung-stand vinden we een demonstratie van de Galaxy Note, zie ook het filmpje. 

 

LG

Belangrijkste aankondiging van LG op MWC is de LG Optimus 4X HD. Dit quadcore toestel is qua specifcaties vergelijkbaar met de HTC One X maar heeft een totaal ander uiterlijk. Met 9 mm is het toestel beslist niet dik. De Tegra 3 wordt hier vergezeld van een super ips beelscherm van 4,7 inch met 1280 x 710 pixels. Volgens LG levert het super ips-scherm een betere beeldkwaliteit dan een amoled scherm, een uitspraak waar ik mijn bedenkingen bij heb. Hoe dan ook, de beeldkwaliteit is heel goed. Via hdmi-kun je met dit toestel ook 3D-games spelen op een externe 3D-televisie. De 2150 mAh accu van de 4X is wel bijzonder, vooral omdat deze accu nauwelijks groter is dan de in andere toestellen gebruikte 1900 mAh exemplaren. De Optimsu 4X komt met Android 4. Prijs en datum zijn nog niet bekend.
Verder toont LG op de MWC de met het Prada-design getooide L-style-serie. De demonstratie van VoLTE, een toepassing voor hd-videobellen via Voice over IP met LTE-toestellen is indrukwekkend, maar voor ons voorlopig toekomstmuziek.

Huawei

Telefoonfabrikant Huawei verrast de wereld met een quadcore Android-toestel voorzien van een eigen quadcore-processor op 1,5 GHz. De specificaties van deze processor komen sterk overeen met die van de Tegra3, zelfs de 5e companion core is aanwezig. Wel zou hij minder energie gebruiken. Het Chinese Huawei kennen wij hier vooral als fabrikant van toestellen die door telecombedrijven onder eigen naam op de markt worden gebracht. De Huawei Ascend D Quad zal waarschijnlijk het eerste toestel van Huawei worden dat onder eigen naam in Nederland verschijnt.

Bij Asus gaat het op MWC over de veranderingen in de Transformer Pad-productlijn. Het paradepaardje daarbij is de Asus Transformer Padfone. Dit Android-apparaat combineert een tablet, smartphone en notebooektoetsenbord tot een universeel mobiel werkstation voor de reiziger.

Volgens Asus topman Jonny Shih is het het pc-tijdperk dan ook afgelopen. Nu transformeren we naar het spannende tijdperk van mobiele apparaten in de onvermijdelijke cloud. De mobiele apparaten zijn volgens Asus ‘allways on en allways connected’.
Asus introduceert naast de van naam veranderde Transformer Pad en de Transformer Pad Prime een verbeterde versie van de Prime  de Transformer Pad Infinity en een eenvoudiger en goedkopere Transformer Pad 300.

Transformer Padfone

Vogens Shih is de Transformer Padfone een apparaat die al onze mobiele wensen combineert. Het tablet bevat aan de achterkant een opening voor een smartphone. Een keyboard dock is optioneel en maakt het geheel tot een compleet notebook.


De drie combineren tot één samenwerkend geheel. Zo delen de apparaten één simkaart. Je kunt het gebruik van apps naadloos voortzetten van je tablet op de smartphone. Ook heeft het apparaat een pen zodat je op de tablet kunt schrijven en tekenen. Interessant is dat deze (optionele) pen dient als draadloze 'handset', met andere woorden, als er een telefoongesprek binnenkomt gebruik je de pen als headset.

Een van de belangrijkste aankondigingen op deze MWC is die van de HTC One-serie smartphones. HTC benadrukt bij deze introductie het belang van de camera en geluid. Dit is van toepassing op iedereen. Zo zijn er bijvoorbeeld nu al 90 miljard foto’s geupload naar Facebook en dat aantal groeit in een razend tempo door. HTC ontwikkelde de camera voor de nieuwe toestellen in eigen huis wat resulteert in een bijzonder lichtsterke lens met een f2.0 diafragma waarmee razendsnel gefotografeerd kan worden. Flitsen kan op 5 niveaus, aangepast aan de autofocus. De camera is binnen 0,7 seconden opnamebereid en continuopnamen maak je in minder dan een oogwenk met tussenpozen van 0,2 seconden. De dual-shutter mode zorgt ervoor dat je foto’s kunt maken terwijl je aan het filmen bent.

Sense 4

De HTC One X, HTC One S en HTC One V draaien alle 3 Android 4.0 Ice Cream Sandwich en verschillen voornamelijk in uiterlijk en specificaties. Ze zijn voorzien van de Sense 4 software waarin cloudintegratie is ingebouwd met een Dropbox van 25 GB voor 2 jaar.

Beats Audio

HTC benadrukt het belang van muziek, met de nadruk op de kwaliteit van jouw eigen muziek. Geen eigen muziekdienst van HTC dus maar spotify, iTunes, eigen mp3-verzameling of welke dienst dan ook. Met de nu volledig geintegreerde Beats Audio van Dr. Dre. krijg je volgens HTC altijd optimale en naar eigen smaak aanpasbare geluidskwaliteit.

Voor het probleemloos afspelen van hd video op de TV heeft HTC als accesoire ook een wireless hdmi-adapter voor in de tv. HTC ondersteunt daarbij de full mirror mode, waarbij het gehele telefoonbeeld zichtbaar is op de tv inclusief de Sense interface. In de second screen modus kun je een film op het grote scherm tonen terwijl de Sense interface op het toestel zichtbaar blijft.

Paradepaardjes

Paradepaardje HTC One X is wel het fraaiste quadcore-toestel dat ik op de beurs heb gezien. Uit één stuk gamaakt van stevig polycarbonaat in de kleuren wit of grijs. De HTC One S is nog mooier met een metalen behuizing uit één stuk die in zwarte uitvoering voorzien is van een speciale krasbestendige oppervakte behandeling. Kleintje One V is bijna een retro-toestel dat uiterlijk veel overeenkomst vertoont met de HTC Hero waar het Android-tijdperk mee begon.

Sinds kort zonder voormalig partner Ericsson introduceert Sony op de MWC twee nieuwe Xperia Android-smartphones: De Xperia P en Xperia U, behorende tot de NXT-serie waarin ook de op de CES aangekondigde Xperia S toebehoort, die nu verkrijgbaar is.

Xperia P

De Xperia P heeft een aluminium unibody en is met een 4 inch scherm iets kleiner dan de Xperia S. De Xperia P krijgt een 1 GHz dualcore processor, 16 GB flashgeheugen en een 8 megapixel camera. Dit toestel krijgt via HDMI en dlna de mogelijkheid om media te streamen en op een extern scherm te bekijken. Net als de Xperia S krijgt de Xperia U Near Field Communcation (NFC) ingebouwd dat samen met Smart Tags gebruikt kan worden voor het activeren van functies op de telefoon. De Xperia P komt in het zilver, zwart en rood uit.

Xperia U

De Xperia U is de meest compacte uit de serie met een 3,5 inch scherm en ook hier een 1 GHz dualcore processsor. De Xperia U combineert dit met een 5 megapixel camera. De Xperia U is er in het wit of zwart met verwisselbare covers in paars en geel.

Net als de Xperia S komen de Xperia P en U in eerste instantie uit met Android 2.3 en krijgen ze later een update naar Android 4.  Ook deze Sony toestellen krijgen toegang tot het Sony Entertainmentnetwerk met muziek, video en games. Naast het strakke desing van de toestellen zijn de extra’s op entertainmentgebied dan ook het belangrijkste onderscheidende element van de nieuwe generatie Android-toestellen van Sony. Jammer is dat Sony ze niet direct met Ice Cream Sandwich geleverd worden.

Uiteraard grijpen nagenoeg alle telefoonfabrikanten het Mobiel World Congress aan om hun aanbod van toestellen te laten zien. In veel gevallen introduceren ze op de beurs hun nieuwste modellen. Opvallende afwezige op dit evenement is de grootste smartphonefabrikant: Apple. Een gevolg hiervan is dat MWC wordt overheerst door het mobiele telefoonplatform dat met Apple strijdt om de eerste plaats: Android. Uiteraard zijn ook andere mobiele telefoonplatformen vertegenwoordigd, maar toch wel in mindere mate.

Quadcore

Opvallend is de komst van de quadcore processor in smartphones. Zowel HTC, LG, Huawei, Fujitsu en ZTE  tonen op de MWC hun eerste quadcore-toestel. Met uitzondering van Huawei gebruiken ze allemaal een Nvida Tegra 3-processor. Chinese toestelfabrikant Huawei gebruikt een zelf ontwikkelde arm-processor die qua specificaties opvallend veel op de Tegra 3 lijkt.
Op dit moment zie ik nog niet direct het nut van een quadcore-processor. Als hij wordt gebruikt zal er een zware wissel op de accu worden getrokken. De toestelfabrikanten blijven dan ook vaag over de te verwachten accuduur van de toestellen. Ze benadrukken slechts de verbeterde energiezuinigheid als gevolg van de vijfde ‘companion’ core die de honneurs waarneemt als het toestel in standby staat. Gaming, al dan niet in 3D lijkt dan ook de belangrijkste toepassing voor de viervoudige superprocessor. Maar zoals het vaker gaat met nieuwe ontwikkelingen zullen de quadcores op termijn toch wel gemeengoed worden.

Qualcomm

Qualcomm als een van de belangrijkste ARM-processorfabrikanten voor smartphones en tablets, benadrukt dat quadcores niet per definitie beter zijn dan dualcores. Qualcomm gebruikt in hun nieuwste dualcore processor een modernere arm-core die op hogere kloksnelheden van 1,5 GHz of meer vaak beter presteert dan de quadcore van Nvidia. Nadeel van de Qualcomm S4 chipset is de minder presterende grafische processor. Wel is de bijbehorende communicatiechip voor LTE bijzonder geavanceerd en energiezuinig. Wie een smartphone meer voor communiceren dan voor gamen gebruikt, en dat graag ook lang wil volhouden op één acculading, is waarschijnlijk beter af met een snelle energiezuinige dualcore van Qualcomm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten