abonneren

''Mobieltje gevaarlijker dan sigaret of asbest''

Mobieltjes kunnen meer mensen doden dan sigaretten of asbest. Dit blijkt uit een studie van de kankerexpert Dr. Vini Khurana. De dokter adviseert mensen om het gebruik van mobiele telefoons tot een minimum te beperken. Dr. Khurana vindt dat de mobiele-telefonieindustrie onmiddellijk stappen moet ondernemen om te voorkomen dat gebruikers blootgesteld worden aan de gevaarlijke straling in mobiele telefoons.

Khurana is een top neurochirurg die de afgelopen 16 jaar meer dan 14 onderscheidingen geeft gekregen en meer dan 36 artikelen heeft gepubliceerd in wetenschappelijke publicaties. Khurana gebruikte voor zijn onderzoek meer dan 100 studies naar de effecten van mobiele telefoons.

Het onderzoek van Dr. Khurana is het meest negatief van alle onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn naar de gezondheidsrisico's van mobiele telefoons. Het onderzoek baseert zich op toenemende bewijzen dat het gebruik van mobiele telefoons voor meer dan tien jaar het risico op een hersentumor verdubbelt. Het duurt minstens tien jaar voor kanker om zich te ontwikkelen. De positieve resultaten van eerdere onderzoeken die alleen het korte termijn gebruik van mobiele telefoons analyseerden, zijn dan ook volgens de dokter niks waard.

Eerder dit jaar waarschuwde de Franse regering voor de gevaren van mobiele telefoons, vooral bij kinderen. De Duitse regering adviseert zijn burgers om het gebruik van mobiele telefoons tot een minimum te beperken.

Khurana schrijft in de conclusie van zijn onderzoek dat mobiele telefoons mensenlevens kunnen redden in noodsituaties maar dat er steeds meer bewijs is dat er een verband bestaat tussen het gebruik van mobiele telefoons en bepaalde hersentumoren. Hij gelooft dat in de komende tien jaar dit verband definitief wordt bewezen.

Tenzij de mobiele telefonieindustrie onmiddellijk stappen onderneemt om de blootstelling aan de straling in mobiele telefoons terug te dringen, zal het aantal hersentumoren en geassocieerde sterfgevallen de komende tien jaar wereldwijd blijven toenemen. Dan zal het te laat zijn om er medisch nog iets aan te doen.

Ongeveer drie miljard mensen wereldwijd gebruikt regelmatig een mobiele telefoon. Ongeveer drie keer zoveel mensen roken. Sigaretten zijn elk jaar verantwoordelijk voor de dood van vijf miljoen mensen wereldwijd. Blootstelling aan asbest is in Groot-Brittannië verantwoordelijk voor net zoveel sterfgevallen als dat er gebeuren door verkeersongelukken.

Volgens de MOA (Mobile Operators Association) is het onderzoek van Dr. Khurana maar een selectieve analyse van wetenschappelijke literatuur door een enkele persoon. Het is volgens de MOA geen gebalanceerde analyse van al het wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is. Volgens de MOA komt Khurana tot conclusies die het tegenovergestelde zijn van die in meer dan 30 onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken.


Bron: www.independent.co.uk

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: