abonneren

Mobiele telefoniebedrijven willen groener worden

Fabrikanten van mobiele telefoons gaan alle 120.000 zendmasten die in ontwikkelingslanden staan groener maken. De GSM Association, die de belangen behartigt van 750 operators, wil dat tegen 2012 alle 120.000zendmasten die in ontwikkelingslanden staan, gebruikmaken van groene energie. Het is een ambitieus doel. Op dit moment gebruiken minder dan 2.000 van de drie miljoen zendmasten wereldwijd groene energie.

Critici van de mobiele telefonie-industrie vinden dat de bedrijven het beste energie kunnen besparen door het aantal zendmasten te verminderen. Volgens de industrie moeten er door het toenemende dataverkeer over hun netwerken juist meer zendmasten bijkomen.

Op dit moment draaien de zendmasten op elektriciteit of, indien er geen goed electriciteitsnetwerk is zoals in veel ontwikkelingslanden, op dieselgenerators. Een gemiddelde zendmast gebruikt ongeveer 20.000 liter diesel per jaar. Regelmatige onderhoudsbeurten en fluctuerende olieprijzen zorgen voor extra kosten.

Zowel Sony Ericsson als Nokia Siemens en Averox gaan de komende jaren hun zendmasten in Afrika vervangen met zendmasten die draaien op groene energie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: