abonneren

Mobiele apps populair op touchscreen-smartphones

Eigenaren van een smartphone met aanraakscherm ontdekken dat ze nog meer lol aan hun smartphone kunnen beleven met de vele mobiele applicaties die beschikbaar zijn. Een goed voorbeeld is Google's nieuwe Mobile App voor Apple's iPhone. Met de applicatie kunnen gebruikers door middel van hun stem de zoekdienst van Google gebruiken. Een gebruiker hoeft alleen meer tegen zijn iPhone te zeggen "Quantum of Solace" om te zien waar de nieuwe James Bond-film in de buurt draait, of "Pizza" om snel een hapje te eten.
Ondanks dat stemherkenningsoftware nog in de kinderschoenen staat is Google's applicatie opmerkelijk accuraat. De applicatie is gericht op Engelstalige sprekers en Nederlandse gebruikers willen nog wel eens een woord verkeerd uitspreken waardoor Google de verkeerde zoekresultaten toont.

Mobiele applicaties waar er al voor smartphones, maar de smartphones met aanraakscherm hebben de ontwikkeling van mobiele applicaties in een stroomversnelling gebracht. Vooral de iPhone profiteert van deze ontwikkeling. Wat betreft mobiele applicaties laat de iPhone concurrenten als RIM's BlackBerry en T-Mobile's G1 ver achter zich liggen. Maar de concurrentie zit niet stil. RIM lanceerde vorige week zijn ‘iPhone Killer' Storm. De online App Store voor de Storm gaat echter pas volgend jaar open. De Android Market-dienst opende vorige maand zijn virtuele deuren. Maar de online app-winkel heeft nog niet het momentum weten te bereiken van Apple's App Store die in juli werd gelanceerd.

In de eerste twee maanden na de lancering van de App Store hadden iPhone-gebruikers 100 miljoen applicaties gedownload. Ze hadden de keuze uit duizenden applicaties, waarvan het merendeel afkomstig was van externe ontwikkelaars. Veel van de applicaties zijn gratis en voor andere applicaties moet een gebruiker een klein bedrag van rond de één euro betalen. Een bedrag dat veel gebruikers in deze onzekere tijd nog wel durven uit te geven.

De gratis mobiele applicatie Shazam is sinds kort beschikbaar voor Android-smartphones. De applicatie maakte een zeer succesvol debuut op de iPhone. Met de applicatie kunnen gebruikers snel te weten komen wat de naam van een liedje is door deze af te spelen in de buurt van de smartphone. Wanneer u bijvoorbeeld een lied hoort op de radio en u wil weten welk lied dit is dan kunt u Shazam lanceren. De applicatie analyseert het lied, vergelijkt deze met een database en toont vervolgens informatie over het nummer.

Een andere populaire applicatie voor de iPhone is UrbanSpoon. Deze gratis applicatie toont restaurantrecensies van gebruikers. Indien u wel eens een nieuw restaurant wil uitproberen dan opent u de applicatie, typt uw wensen in en schudt u vervolgens met uw iPhone. UrbanSpoon kiest dan een restaurant voor u uit.

De komende maanden zullen er nog duizenden andere mobiele applicaties uitkomen. De aanraakschermen zorgen voor allerlei creatieve oprispingen bij externe ontwikkelaars. En het feit dat sommige ontwikkelaars rijk zijn geworden met hun 1-euro applicatie zorgt er ook voor dat andere ontwikkelaars geïnteresseerd raken in de smartphones en een graantje willen meepikken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie