abonneren

Mobiele apparaten levensgevaarlijk op straat

We weten allemaal dat het niet verstandig is keihard je muziek op je hoofdtelefoon te draaien als je rijdt of op straat loopt of tijdens het wandelen of rijden even snel wat met je smartphone te spelen. Toch gebeurt dit regelmatig.
De University of Maryland Medical Center in Baltimore heeft een studie gedaan naar ongelukken in de Verenigde Staten waar koptelefoons en mobiele apparaten bij betrokken waren. De resultaten zijn schokkend.

Richard Lichenstein, die deze studie leidde, claimt dat het aantal hoofdtelefoon gerelateerde ongelukken in de afgelopen 6 jaar verdrievoudigd is. Vooral het aantal jonge slachtoffers is hoog. "Het ziet er naar uit dat hoe aantrekkelijker en mooier we de nieuwste mobiele apparaten maken, hoe hoger het risico is,dat je gewond raakt op straat omdat je afgeleid bent.", aldus Lichtenstein.  "Het dragen van een koptelefoon helpt daar niet bij, omdat deze het waarnemen van waarschuwingssignalen, zoals een toeter, blokkeren."

Lichtenstein baseert zijn studie op zware ongelukken waarbij koptelefoons betrokken zijn in een periode van 2004 tot en met 2011. Hiervoor zijn rapporten gebruikt van de U.S. Consumer Product Safety Commission, de National Electronic Injury Surveillance System, Westlaw Campus Research databases en het Google Nieuws Archief. In totaal zijn er 116 zaken bestudeerd.

Volgens de resultaten is 68 procent van de slachtoffers man en 67 procent onder de leeftijd van 30 jaar. 55 procent van de betrokken voertuigen bij ongelukken zijn treinen. Bijna driekwart van het aantal hoofdtelefoon gerelateerde ongelukken heeft een fatale afloop gehad.

Volgens Lichtenstein zijn deze ongelukken tot stand gekomen doordat mensen én afgeleid zijn door hun mobiele apparaat én dat zij hoofdtelefoons gebruikten waardoor de slachtoffers ook geen waarschuwingssignalen konden waarnemen.

Lichtenstein's volledige onderzoek kun je hier lezen. (pdf)

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie