ADV: Mobiel printen doe je zo

Mobiel printen
We doen steeds meer met onze tablet of smartphone en steeds minder op de pc of notebook. En dat gaat vaak prima, totdat je een document, werkblad of ander bestand wilt afdrukken. Mobiel printen? Zo lukt het wel!

Zeker bij wat oudere printers kan het lastig zijn om vanaf een mobiel apparaat afdrukken te maken. Gelukkig zijn er inmiddels tal van oplossingen en apps waarmee dit wel kan. We zetten de beste voor je op een rijtje.

Google Cloud Print

Een aantal moderne printers is voorzien van het Cloud Print Ready-logo. Dat houdt in dat het afdrukken op afstand (dus ook met een mobiele telefoon) eenvoudig gerealiseerd kan worden via de online dienst Google Cloud Printer. Bij printers die niet over deze functionaliteit beschikken, kan afdrukken op afstand worden geregeld via een computer waarop de browser Chrome is geïnstalleerd. Daarna is het een kwestie van Cloudprinter (Android) of PrintCentral Pro (iOS) installeren op je mobiel of tablet.

Xerox Printback

Xerox PrintBack is een stukje software dat je op je (thuis)server of pc installeert (Xerox PrintBack Agent). Met de PrintBack App (beschikbaar voor Android en iOS) kun je foto’s en documenten vanaf iedere gewenste locatie naar je printer thuis of op kantoor sturen. Dat doet de app door deze in een bepaalde map van Dropbox te plaatsen of naar een door jou ingesteld e-mailadres te sturen. De Xerox PrintBack Agent checkt periodiek of er een nieuwe printopdracht is, haalt deze op en zorgt ervoor dat deze automatisch voor je wordt afgedrukt. Handig als je bijvoorbeeld over een vaste inktprinter beschikt.

Mopria

Mopria Print Service maakt het mogelijk om via wifi vanaf Android-apparaten (4.4 of hoger) afdrukken te maken naar printers die Mopria ondersteunen. In tegenstelling tot veel andere oplossingen heeft de gebruiker bij Mopria veel meer controle over printerinstellingen zoals kleur, afdrukstand en kwaliteit. Op de site van Mopria is een lijst te vinden met alle apparaten die Mopria-gecertificeerd zijn.

AirPrint

Op apparaten die gebruikmaken van iOS of OS X wordt voor draadloos printen vooral gebruikgemaakt van AirPrint. Een groot voordeel van AirPrint is het feit dat er helemaal geen extra software hoeft te worden geïnstalleerd. Wel moet de printer overweg kunnen met AirPrint of dient er gebruik te worden gemaakt van een AirPrint server. Op de website van Apple is precies te zien hoe AirPrint kan worden ingesteld en welke printers deze technologie ondersteunen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Cloud, apps, Printen, mobiel printen