Minister Schippers en gemeente Rotterdam winnen Big Brother Award

Minister Schippers van Volksgezondheid en de gemeente Rotterdam hebben beide een Big Brother Award gewonnen. De prijs voor de grootste privacyschender van het jaar ging naar de winnaars omdat die de privacy van burgers het meest hebben beschadigd.

Dat gebeurde tijdens de Big Brother Awards, een prijsuitreiking van digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom die maandagavond plaats vond.
 

Medisch beroepsgeheim afbrokkelen

De publieksprijs ging naar minister Edith Schippers van Volksgezondheid, vanwege voorstel voor de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Met dat wetsvoorstel moeten zorgverzekeraars meer mogelijkheden krijgen om medische gegevens van klanten te bemachtigen, onder andere door ook gegevens op te vragen van patienten die bij een niet-gecontracteerde zorgverlener zitten.

Volgens Bits of Freedom brokkelt Schippers het medisch beroepsgeheim steeds meer af. Het is ook niet de eerste keer dat Schippers met de illustere prijs te maken krijgt: In 2011 kreeg zij al een nominatie voor de award, vanwege haar steun aan het elektronisch patiëntendossier.
 

Asociale huurders weren

Naast de publieksprijs werd ook een expertprijs uitgereikt. Die ging naar de gemeente Rotterdam, omdat die controleert of nieuwe huurders in de stad bekend zijn bij de politie. Op die manier wil de gemeente asociale of criminele huurders uit de stad weghouden.

De experts van Bits of Freedom nemen het de gemeente vooral kwalijk dat de praktijken eerst tegen de wet werden uitgevoerd, waarna de wet simpelweg werd veranderd.
 

Nominatie voor "gezeur over encryptie"

Naast Schippers en de gemeente Rotterdam werden ook staatssecretaris Dijkhoff en het Verbond Van Verzekeraars genomineerd voor een expertprijs, respectievelijk voor de controversiele 'terughack-wet' en een veel te brede en vage gedragscode om verzekeringsfraude op te sporen.

Voor de publieksprijs werd ook AIVD-baas Rob Bertholee genomineerd, omdat hij in een interview met de Volkskrant aangaf "de discussie over privacy en encryptie beu te zijn", en WhatsApp vanwege het delen van data met moederbedrijf Facebook.
 

Positiviteitsprijs

Niet alles was tijdens de Awards kommer en kwel, want er werd ook een 'positiviteitsprijs' uitgereikt. Die ging naar Open Whisper Systems, het bedrijf achter de veilige chat-app Signal. Die app zorgt er dankzij sterke versleuteling voor dat het een gewilde applicatie is voor privacyvoorvechters.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: big, awards, brother