abonneren

Minister Plasterk wil vaste prijs voor e-books

Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) overweegt e-boeken onder de wettelijk geregelde vaste boekenprijs te brengen.
Nu worden digitale versies van boeken vaak goedkoper aangeboden in webshops omdat er geen kosten worden gemaakt voor drukken, distributie en opslag.

De minister heeft de Tweede kamer gemeld dat hij een onderzoek wil doen naar de invoering van een vaste boekenprijs voor e-boeken. Voor elektronische boeken is tot nu toe niets geregeld en de minister wil nu kijken of dat wel wenselijk en/of mogelijk is.

De huidige regeling voor een vaste boekenprijs, stelt voor gedrukte boeken een vaste prijs vast, die één jaar geldig is. Daarna is de prijs vrij. Sommige boeken vallen niet onder deze regeling. De regeling is bedoeld om de Nederlandse Cultuur te beschermen. Bij vrije prijzen zijn alleen de bestsellers nog lucratief voor de uitgevers.

Ondertussen heeft D66 in het Europese parlement aangekaart dat e-boeken onder het lage btw-tarief zouden moeten komen te vallen. Dit tarief van 6 % geldt ook voor gedrukte boeken. Nu is het vaak zo dat het btw-verschil het prijsvoordeel voor de e-boeken teniet doet. De e-boeken zijn daardoor vaak nauwelijks goedkoper dan de gedrukte wat de acceptatie van elektronische uitvoering niet bevordert.

Dit is volgens D66 weer strijdig met de doelstellingen om innovatie en duurzaamheid te bevorderen. Voor een elektronisch boek hoeven immers geen bomen omgezaagd te worden?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord