abonneren

Mininova moet torrents van site verwijderen

De rechtbank van Utrecht heeft beslist in een procedure die is aangespannen door de Stichting Brein dat nu ook MiniNova moet stoppen met het aanbieden van torrents die verwijzen naar naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.Volgens de rechtbank handelt Mininova met haar bittorrentplatform niet rechtstreeks in strijd met de Auteurswet of de Wet op de Naburige rechten.

Mininova heeft wel onrechtmatig gehandeld ten opzichte van de bij Stichting Brein aangesloten rechthebbenden uit de entertainmentindustrie door (structureel) gelegenheid te geven tot, aan te zetten tot en te profiteren van, de door haar gebruikers gepleegde inbreuken op de auteursrechten.

De rechtbank was het niet eens met het verweer van Mininova dat het voor haar niet mogelijk is om de torrents die verwijzen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden en te verwijderen. Het is volgens de rechtbank overduidelijk dat op het grootste deel van het aanbod in de entertainment categorie auteursrechten rusten. De door Mininova momenteel gehanteerde Notice and Take Down-procedure volstaat volgens de rechtbank niet.

Uit onderzoek van TNO, dat Brein in de procedure had ingebracht, blijkt dat 80 tot 90 procent van willekeurig geselecteerde torrents in de categorieën Games, Movies, Music en TV Shows, verwijzingen bevatten naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het aantal downloads dat tot juni 2007 plaatsvond via Mininova bedroeg twee miljard.

De torrents die verwijzen naar bestanden met auteursrechtelijk beschermd materiaal, moeten binnen drie maanden zijn verwijderd, op straffe van een boete van maximaal vijf miljoen euro.

Bron: AllePersberichten.nl

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie