Mini-pc review: Acer Revo Box RN86 vs Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano

We testen twee mini-pc’s van Acer en Lenovo die stil genoeg zijn om overal te gebruiken; niet alleen op een werkplek, maar ook in de woonkamer, de keuken of de slaapkamer – eventueel uit het zicht achter op een scherm of tv gemonteerd. DeAcer Revo Box RN86 neemt het op tegen de Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano in deze mini-pc review.

Een desktopcomputer in bijna-handformaat bespaart ruimte en neem je net zo makkelijk met je mee als een laptop. Een scherm, toetsenbord en muis volstaan om er op elke werkplek mee aan de slag te gaan. Dat is vooral interessant voor gebruikers die twee verschillende werkplekken combineren en een groter scherm met een volwaardig toetsenbord comfortabeler vinden werken dan een op dat vlak beperkte laptop. Mini-pc’s zijn ook interessant in een woon- of slaapruimte waar ze kunnen functioneren als stille en discrete mediaservers, waarop je incidenteel ook regulier computerwerk kan verrichten. Een draadloze console toevoegen volstaat in dat geval.

Dankzij de vesa-bevestiging monteer je dit type desktop-pc eenvoudig achter op een compatibel beeldscherm. Zo creëer je je eigen steeds upgradebare en snel opstartende alles-in-een-pc. Let er wel op dat het scherm en de pc dezelfde vesa-versie ondersteunen. Hebben scherm en mini-pc de DP Alt-modus en levert de usb-hub van het scherm voldoende stroom, dan volstaat één kleine usb-c-kabel om computer en scherm te gebruiken. Voeg een draadloze muis en toetsenbord toe en je creëert eenvoudig een stijlvolle pc die weinig werkplekruimte in beslag neemt.

Je kunt natuurlijk nog kleiner gaan en investeren in een stick-pc, maar die hebben geen krachtige hardware en zijn alleen geschikt voor internetten en tekstverwerken. Mini-pc’s leveren prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een krachtige laptop of een klassieke desktop-pc.

Acer Revo Box RN86

Acer lanceerde begin mei de Revo Box RN86, een compacte en lichte mini-pc met Windows 10 Home, die naar keuze verkrijgbaar is met een energiezuinige negende-generatie Intel Core i3-9100T of een Intel Core i5-9400T cpu’s met geïntegreerde Intel HD Graphics 630-gpu, die ook 4K-schermen aanstuurt. Bij deze kleine, fluisterstille desktop-computer wordt standaard een vesa-beugel meegeleverd, waarmee je het apparaat probleemloos achter op een daarvoor geschikt scherm monteert of aan een wand vastschroeft.

Je mag de Revo RN86 ook gewoon op tafel zetten, plat op zijn rubber voetjes of op de zijkant met behulp van de eveneens meegeleverde voet die je met één schroef bevestigt. Het apparaat is compact en stil genoeg om het bijvoorbeeld in de woonkamer of de slaapkamer te gebruiken als mediaserver verbonden met een televisie of versterker.

De platte zwarte behuizing is gemaakt van metaal en kunststof, met een goudkleurig accent rond de V-vormige stroomknop. Acer levert geen toetsenbord of muis mee; daar zorg je zelf voor.

Wij testen het goedkoopste model met 256GB-ssd van Samsung, waarop na de eerste Windows-configuratie nog 194 GB ruimte vrij is. Er is een iets duurdere variant met een 512GB-ssd en een nog duurdere Core i5-versie met evenveel opslagruimte (699 euro). Verder verschilt de hardware tussen de drie verkrijgbare modellen niet. Standaard is één geheugenlatje van 8 GB gemonteerd, maar in een tweede vrije sleuf past een extra ram-latje.

Deze mini-pc heeft in totaal zes usb-poorten, waarvan vier met SuperSpeed-snelheid (5 Gbit/s). De usb-c-poort ondersteunt geen DP Alt-modus en werkt dus niet voor video, maar er zijn wel aparte hdmi- en displayport-videouitgangen, aangevuld met een gigabit-ethernetpoort. De 160Mhz-wifi-chip ondersteunt wireless-ac, maar niet het nog snellere wifi 6. In de praktijk haalden we er doorvoersnelheden mee van boven de 600 Mbit/s. Een externe antenne ontbreekt en kan ook niet worden gemonteerd, maar wij ondervonden geen problemen inzake draadloze ontvangst.

Tijdens de benchmarks verbruikte de Revo Box maximaal 47 watt. Dat is behoorlijk energiezuinig. Er is één kleine ventilator die je bij normaal gebruik nauwelijks hoort. Ook onder belasting blijft de ventilator stil. Deze mini-pc presteert op het niveau van een middenklasse laptop. Globaal genomen is deze kleine pc ongeveer 15 procent trager dan de Lenovo ThinkCentre M90, maar die is ook veel meer dan 15 procent duurder. De prestaties zijn in elk geval voldoende voor school- en kantoorwerk, zoals tekstverwerking en presentaties. Lichte fotobewerking en video’s kijken met 4K-resolutie zijn evenmin een probleem.

Acer Revo Box RN86 I3256

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stil
 • Veel poorten
 • Vrije ram-sleuf
 • Minpunten
 • Usb beperkt tot 5 Gbit/s

Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano

De ThinkCentre M90n-1 Nano uit het ‘Tiny PC’-productgamma van Lenovo is niet veel groter dan een langwerpig pocketboek of een ouderwetse vhs-cassette. Deze piepkleine computer past perfect in een rugzak of draagtas om overal mee naartoe te nemen en is toch krachtig genoeg als desktop-pc, met bovendien een tot 15 procent lager stroomverbruik dan een traditionele desktop. Inzake specificaties mag je hem vergelijken met een recente ultrabook.

Er worden mobiele processors gebruikt en er zijn twee modellen: met een Intel Core i3 (649 euro) in het goedkopere model en een Core i5 in de door ons geteste variant. De rest van de hardware is in beide modellen identiek.

Deze kleine desktop-pc bevestig je met behulp van los verkrijgbare accessoires op velerlei manieren: aan een muur, onder een bureau of een plank of achter op een vesa-scherm. Het vele aantal poorten breid je verder uit met diverse docking-oplossingen. Deze kleine pc past naadloos op een van de Lenovo ThinkCentre Tiny-in-One-ledmonitoren. Zo creëer je simpel een modulaire all-in-one-pc. Die is dan toekomstbestendig, want je kunt later altijd ofwel de monitor, ofwel de pc zelf vervangen om de boel te upgraden met de nieuwste technologie.

Dat werkt ook bij monitoren van andere merken die over een vesa-bevestiging beschikken. Heeft zo’n monitor een usb-c-hub met DP Alt-modus die voldoende stroom levert, dan volstaat één usb-c-kabel om de ThinkCentre M90n-1 Nano te gebruiken.

Alle usb-poorten zijn 3.2 Gen 2-types en halen dus doorvoersnelheden tot 10 Gbit/s. De usb-c-poort kan zoals gezegd monitoren via de DP Alt-modus van beeld voorzien. Daarnaast is er een volwaardige displayport-videouitgang. Hdmi ontbreekt, al kun je hiervoor natuurlijk een usb- naar hdmi-adapter inschakelen. Behalve een vaste netwerkpoort heeft deze ThinkCentre een 160MHz-wifi-adapter (dezelfde als in de Acer Revo Box) met een zelf te monteren externe antenne. We haalden er draadloze doorvoersnelheden mee tot 640 Mbit/s.

Intern zijn er twee m.2-sleuven voor nvme-ssd’s (pci-e), bereikbaar door één schroef te verwijderen en de bodem- en topplaat opzij te schuiven. Eén sleuf was bij ons testexemplaar ingenomen door een 256GB-ssd van Samsung, met na de initiële Windows-configuratie nog 177 GB aan vrije ruimte. Het werkgeheugen van 8 GB is vast gesoldeerd op het moederbordje. Achteraf uitbreiden is dus helaas niet mogelijk. In het buitenland heeft Lenovo versies van deze nano-pc met 16 GB ram, maar op de Nederlandse website vonden we alleen versies met 8 GB.

Ons testexemplaar werd geleverd met Lenovo Essential Wireless Keyboard and Mouse, een optie van 67 euro. Zowel toetsenbord als muis voelen goedkoop aan; vooral de plastic muis is van zeer matige kwaliteit. Het chicklet-type toetsenbord met apart numeriek vlak en volwaardige navigatietoetsen vinden we adequaat, maar ook niet meer dan dat. Het is ook niet verlicht. Er bestaan betere opties als je een al dan niet draadloze muis en toetsenbord aan deze mini-pc wilt toevoegen.

Tijdens de benchmarks verbruikte de Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano maximaal 37 watt, wat zeer zuinig is. De enkele kleine ventilator die vooral de processor koelt, hoor je bij normaal gebruik helemaal niet. Ook bij zwaardere belasting blijft de ventilator fluisterstil. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van een middenklasse ultrabook. Voor kantoorgebruik, maar ook als mediastreamer is deze nano-pc voldoende krachtig. De snelle usb-poorten (10 Gbit/s) zijn een extra pluspunt.

Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stil
 • Veel poorten
 • Snelle usb-poorten
 • Minpunten
 • Geheugen niet zelf uitbreidbaar
 • Prijzig

Conclusie

Zowel de Acer Revo Box als de Lenovo ThinkCentre M90n-1 zijn stille, kleine mini-pc’s die geschikt zijn voor productiviteitsapplicaties, het creëren van digitale content en mediastreaming. De Lenovo-pc is nog iets compacter dan de Acer-box, presteert ongeveer 15 procent sneller en heeft snellere usb-poorten. Wel is het werkgeheugen vast gesoldeerd en dus achteraf niet uit te breiden. Voor al dat moois vraagt Lenovo een behoorlijk stevige prijs. De Acer Revo Box levert voor minder geld veel kwaliteit en heeft een vrije ram-sleuf waarmee je het werkgeheugen zelf uitbreidt. Zelfs als je het krachtigere Core i5-model kiest betaal je alsnog minder dan voor de ThinkCentre.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Algemeen

Tags: acer, lenovo