abonneren

Microsoft ziet einde Windows-tijdperk

Microsoft is bezig een nieuw besturingsysteem te ontwikkelen dat op termijn Windows zal vervangen. Het nieuwe besturingssysteem het Midori en het is radicaal anders dan het verouderde Windows.Midori bestaat voornamelijk uit allerlei internetapplicaties. Hierdoor is het besturingssysteem niet meer gekoppeld aan een enkele pc. Het was al een tijdje bekend dat Microsoft werkt aan Midori, maar niemand wist wat de software precies inhield. De Software Development Times wist zijn hand te leggen op een aantal interne Microsoft-documenten die de technologie achter Midori beschrijven.

Microsoft besloot om Midori te ontwikkelen omdat het bedrijf inzag dat Windows in de toekomst niet meer mee kan komen met de snelheid waarmee software wordt ontwikkeld. Windows was een goed besturingssysteem voor het tijdperk waarin mensen een enkele computer gebruikten, maar dit tijdperk is binnenkort over. Mensen gebruiken tegenwoordige meerdere pc's. En ook onderweg wil men tegenwoordig toegang hebben favoriete programma's en bestanden, zoals afbeeldingen, spreadsheets en e-mail.

Midori moet Microsofts antwoord worden op de virtualisatiesoftware van zijn concurrenten. Microsoft heeft een achterstand opgelopen op het gebied van virtualisatie. Met Midori hoopt het deze achterstand in te lopen. Bij virtualisatie wordt er een kopie gemaakt van alle software op een computer - inclusief besturingssysteem en geassocieerde programma's. Deze kopie kan vervolgens op andere computers gebruikt worden. De huidige licentievoorwaarden voor Windows verbieden het virtualiseren van het besturingssysteem. Microsoft wil dat Windows gekoppeld blijft aan een enkele computer.

Microsoft haalt op dit moment 80 procent van zijn omzet binnen met voorgeïnstalleerde versies van Windows. Dit is een makkelijke manier van geldverdienen want Microsoft hoeft niet zelf achter de klant aan te gaan. Wanneer een nieuw besturingssysteem wordt losgekoppeld van een pc en meer gebruikmaakt van online toepassingen dan zal Microsoft op een geheel nieuwe manier zaken moeten doen. De softwaregigant zal dan actief de eindgebruiker moeten overtuigen dat zijn product het beste is. Analisten vragen zich af hoe moeilijk dat zal zijn voor een bedrijf als Microsoft dat door veel consumenten wordt gezien als arrogant.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie