abonneren

Microsoft zet groot in op "cloud computing"

Microsoft heeft een nieuw platform genaamd Windows Azure aan de buitenwereld getoond. Met Azure kunnen bedrijven en externe ontwikkelaars ruimte huren op de datacentra van Microsoft om hun webapplicaties op te draaien. Microsoft wil een grote speler worden in de nieuwe "cloud computing"-trend. Windows Azure is een nieuw platform waarop externe ontwikkelaars hun online applicaties kunnen hosten en beheren.
Volgens Ray Ozzie, die Bill Gates heeft vervangen als de top-softwaregoeroe bij Microsoft, is Windows Azure een transformatie van Microsofts software en een transformatie van Microsofts internetstrategie. Het is bij Microsoft vooral Ozzie die voor de stap naar cloud computing pleit.

Cloud computing is een nieuw trend dat de rekenkracht van datacentra gebruikt om webapplicaties te draaien. Traditioneel draaien applicaties op de computer van een gebruiker. Doordat internetverbindingen steeds sneller en betrouwbaarder worden, nemen steeds meer ontwikkelaars de stap naar software als een online dienst. De online software gebruikt de rekenkracht van een "wolk"; een netwerk van krachtige computers die allemaal verbonden zijn met het internet.

Andere bedrijven die groot inzetten op online applicaties, zoals Google, Salesforce en Yahoo, zijn zeer succesvol. De nieuwkomers in de softwaremarkt zijn in korte tijd zo groot geworden dat Microsoft in de verdediging is gedrukt. Microsoft moet naar nieuwe manieren zoeken om zijn commerciële software te verkopen en te distribueren.

Microsoft heeft al webextra's toegevoegd aan de meeste van zijn traditionele software, maar de pakketten draaien nog steeds op de lokale computer van de gebruiker. Om mee te kunnen komen met de "cloud computing"-trend heeft Microsoft miljarden dollars geïnvesteerd in gigantische datacentra met duizenden computers en opslagsystemen.

Microsoft gaat de gigantische rekenkracht van zijn datacentra verhuren aan bedrijven. Externe ontwikkelaars kunnen hun webapplicaties draaien op de servers van Microsoft waardoor ze zelf niet hoeven te investeren in eigen datacentra. Ontwikkelaars kunnen zelf bepalen hoeveel rekenkracht ze bij Microsoft willen huren. Net als dat Windows het belangrijkste besturingssysteem is voor pc's, wil Microsoft dat zijn nieuwe platform het belangrijkste platform wordt voor webapplicaties. Volgens Ozzie zal Azure direct na de lancering al winstgevend zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: