abonneren

Microsoft wint strijd om documentformaatstandaard

Microsoft heeft het gevecht gewonnen om zijn Office Open XML-formaat geaccepteerd te krijgen als internationale industriestandaard. Microsoft zal na deze overwinning een betere kans maken om lucratieve contracten van regeringen in de VS en Europa binnen te slepen. De adoptie van OOXML is een klap voor de supporters van het Open Document Formaat (ODF).

De OpenDoc Society, die ODF ondersteunt, heeft op zijn website toegegeven dat Microsoft de strijd heeft gewonnen. De beslissing van de International Organization for Standardization (ISO) zou eigenlijk aan het einde van vandaag worden bekendgemaakt maar lekte vroegtijdig uit.

Het Open Document Formaat is al goedgekeurd door de ISO en wordt veel gebruikt. De OpenDoc Society vond dat meerdere industriestandaarden het concept van een standaard onderuit haalt. Tevens verwacht de OpenDoc Society dat Microsoft zijn goedgekeurde formaat gaat gebruiken om nog meer greep te krijgen op de pc-markt. Microsoft is blij met de goedkeuring en denkt dat dit ervoor zal zorgen dat OOXML eindelijk op gelijke voet kan concurreren met andere standaarden.

Open XML is nu een zelfde industriestandaard als PDF, HTML en ODF. Volgens Tom Robertson, verantwoordelijk voor interoperabiliteit en standaarden bij Microsoft, zal de komende jaren Open XML wereldwijd waarschijnlijk het belangrijkste documentformaat zijn.

Tegenstanders van Open XML verwachten dat Microsoft het formaat zal gebruiken om competitie te dwarsbomen, net als Microsoft dat heeft gedaan met zijn andere bestandsformaten. Het gevecht ging volgens de tegenstanders niet over een industrieformaat maar over de toekomst van competitie en innovatie in de pc-markt.

Landen die voor Open XML stemden waren onder ander de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Japen. Tegenstanders waren China, India en Rusland. De ISO en de aangesloten landen moesten voor de goedkeuring 6.000 pagina's code bestuderen. Tijdens de stemming moesten er meer dan duizend punten behandeld worden. Ter vergelijking, ODF heeft maar 860 pagina's code.

Volgens de Nederlander Michiel Leenaars, die in het bestuur zit van de OpenDoc Society en het Nederlandse comité voorzat, was OOXML nog niet klaar om een internationale standaard te worden. Het 15 maanden durende stemproces van de ISO is te snel en niet geschikt om een dergelijk uitgebreid proces tot goedkeuring te behandelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: