abonneren

Microsoft wil Windows XP op de OLPC

Ondanks dat Bill Gates de One-Laptop-Per-Child notebook maar een dom idee vond, wil Microsoft niet dat er een ander besturingssysteem dan zijn eigen Windows XP op draait.Microsoft heeft veertig van zijn softwareontwikkelaars de opdracht gegeven om Windows XP draaiend te krijgen op de OLPC. De kleine notebook heeft een 433MHz processor, 256MB aan RAM en een 1GB flashdrive.
Het zal voor de ontwikkelaars nog een hele uitdaging zijn om XP op een notebook met een dergelijke kleine harde schijf te laten draaien en om goede drivers te ontwikkelen voor de hardware die speciaal voor de notebook is ontwikkeld. Microsoft probeert om het XO-project er van te overtuigen dat er een extra slot moet komen voor een interne SD-geheugenkaart. Hiermee zou de opslagcapaciteit van de laptop tot 2GB kunnen worden verhoogd.

Het lijkt vreemd dat het XO-project luistert naar de suggesties van Microsoft, maar een aantal arme landen twijfelt nog om de laptop op grote schaal te bestellen omdat er geen Windows op draait. Het kan dus in het voordeel van het project zijn om de hardware zo aan te passen dat Windows goed op de laptop draait.

Microsoft hoopt een testversie van XP voor de OLPC begin volgend jaar af te hebben. Microsoft wil dat het besturingssysteem al op de laptop is geïnstalleerd voordat het de fabriek verlaat. Scholen en overheden in arme landen moeten dan een licentie voor het gebruik van XP betalen aan Microsoft. Het is niet bekend hoeveel een dergelijke licentie zou kosten.


Meer informatie: BBC Audio slideshow

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie