abonneren

Microsoft wil liever DRM-vrije content

Microsoft probeert al jaren die vriend van u te zijn waarmee u het liefste televisie kijkt. De softwaregigant wil echter ook vriendjes zijn met Hollywood. Maar Microsoft laat deze week blijken dat ze de vriendschap met u het meeste waarderen.Microsofts nieuwe Media Center marketing-manager Mike Seamons vertelde woensdag tijdens een demonstratie van de Windows 7-versie van Media Center dat Microsoft altijd een voorkeur had voor DRM-vrije content. Het bedrijf begrijpt echter ook de noodzaak van goede bescherming.

Microsoft wil nu uw vriend zijn, maar jarenlang was het bedrijf op de hand van de contentaanbieders. Microsoft is lid van het consortium dat AACS ontwikkelde. AACS is het DRM-systeem dat gebruikt wordt voor HD-DVD en Blu-ray. Het DRM-debacle rondom Sony's "rootkit" was specifiek voor Windows-pc's. Microsofts WMA-formaat is de kern van verschillende pogingen om mediabeperkingen door te voeren, bijvoorbeeld het Napster abonneersysteem. Microsofts Reader DRM beveiligde jarenlang online teksten. Ook in Windows Vista neemt DRM-beveiliging een belangrijke rol in. Vista beperkt de mogelijkheden om bestanden te kopiëren waarvan het OS niet kan zien of ze legaal zijn aangeschaft. Dat Microsoft ambivalent staat tegenover DRM blijkt uit zijn beleid rondom zijn Zune-mediaspeler en de PlaysForSure-dienst. De sofwaregigant werkte hard aan PlaysForSure maar negeerde de dienst compleet toen het de Zune uitbracht.

Volgens een woordvoerder van Microsoft blijkt dat 80 procent van de computergebruikers tussen de 18 en 29 jaar televisie kijkt op een computermonitor. Microsoft verwacht dat in de toekomst dit percentage zal toenemen. DRM-beveiliging kan mogelijk ervoor zorgen dat computergebruikers niet producten van Microsoft - zoals Media Center - gaan gebruiken maar alternatieve multimediasoftware. En dat is iets wat Microsoft te allen tijde wil voorkomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie