abonneren

Microsoft wil jpeg vervangen door eigen fotoformaat

Wie foto's zegt, zegt al snel .jpeg. Als het aan Microsoft ligt, komt daar verandering in. Het bedrijf wil zijn eigen standaard - HD Photo Format - tot open standaard maken.
Betekent dit het einde van de .jpeg?

HD Photo (oorspronkelijk Windows Media Photo, .wmp) biedt een betere beeldkwaliteit en een grotere compressie dan .jpeg. Een HD Photo-afbeelding heeft de helft van de geheugenruimte nodig die dezelfde foto nodig heeft als het een .jpeg is. Dat betekent dus: twee keer zoveel foto's op een geheugenkaartje.


Wanneer u hier klikt wordt er een afbeelding geopend (© Microsoft). Linksboven staat de originele foto; u ziet verder hoe .jpeg, .jpeg 2000 en HD Photo (hier: .wmp) compressie toepassen op het origineel. Om het verschil goed te laten zien, hebben zowel de .jpeg, de .jpeg 2000 als de HD Photo allemaal dezelfde 'maat' gekregen: 1/8 deel van de bestandsgrootte van het origineel Hoe meer kleuren u nog ziet, hoe meer de gecomprimeerde foto afwijkt van het origineel. Helemaal zwart (lees: geen afwijking) zou ideaal zijn.

Op dit moment is Adobe bezig om een plug-in te maken voor Photoshop, waardoor gebruikers HD Photo-foto's kunnen openen en opslaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie