abonneren

Microsoft werkt aan nieuw besturingssysteem Midori

Microsoft is bezig een compleet nieuw besturingssysteem te maken, waarbij eerder gebruikte code van Windows radicaal aan de kant wordt gezet. Eerder werd Midori afgedaan als niet meer dan een onderzoeksproject, maar nieuwe geruchten blijven de kop opsteken.Microsoft is intern bezig met een project met de naam Midori, zo schrijft SD Times op basis van interne documenten.
Midori moet een besturingssysteem opleveren dat uit componenten bestaat en niet op Windows is gebaseerd. Alle problemen die Microsoft met bestaande technologie niet wist op te lossen, moeten daarbij overboord. Midori is ontstaan uit het Singularity-besturingssyteem waar eerder vanuit Microsoft Research aan werd gewerkt. Andere bronnen wijzen naar Cairo, een objectgeoriënteerd besturingssysteem, dat nooit werd uitgebracht. Volgens de geruchten zou Eric Rudder, voormalige senior vice president van Microsoft's Servers & Tools-divisie, het project leiden.

Toch is de hernieuwde belangstelling voor Midori opmerkelijk: Computable publiceerde begin juli al een artikel waarin werd uiteengezet dat het slechts om een onderzoeksproject zou gaan. Dat verschillende blogs en websites erover schreven werd veroorzaakt door een bericht van Microsoft-watcher Mary-Jo Foley. Nog geen maand later laait de belangstelling weer op door een bericht op SD Times.

Midori Linux en de Midori-webbrowser zijn bestaande projecten die gebruikmaken van dezelfde naam, maar met de plannen van Microsoft overigens niets te maken hebben. Ook hoeven we niet te verwachten dat het nieuwe besturingssysteem, dat native op x86-, x64- en ARM-systemen kan draaien, binnenkort beschikbaar komt. Tussen eind 2009 en begin 2010 zullen we er meer van horen, denkt ZDNet en het meer Mac-georiënteerde Electronista denkt dat Midori wel eens Microsoft's antwoord op Mac OS X 10.6 Snow Leopard zou kunnen zijn, dat begin 2009 beschikbaar komt.

De naam van het project misschien wel wat ongelukkig gekozen: een Google-zoekactie op Midori (met SafeSearch-filter uitgeschakeld) levert nogal wat pikante Japanse foto's op. De bekendste Midori is overigens een eerzame burger: de Japanse violiste Midori Goto.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: