abonneren

Microsoft werkt aan 'Barrelfish'-besturingssysteem

Microsoft is intern bezig met de ontwikkeling van een nieuw besturingssysteem, Barrelfish genaamd. Het gaat om een prototype dat speciaal gericht is op multicore processoren. Het is de bedoeling dat Barrelfish onderdeel wordt van de volgende Windows.Microsoft werkt wel vaker aan een nieuw, experimenteel besturingssysteem dat uiteindelijk in Windows geïntegreerd wordt. Zo was er enige tijd geleden Singularity, een besturingssysteem waarbij de focus op stabiliteit lag door gebruik te maken van een speciale programmeertaal (SING#, een extensie van C#) voor de kernel en drivers.
Ook werkt Microsoft aan Midori, een besturingssysteem dat applicaties in een sandbox draait (voor de veiligheid) en veel applicaties tegelijkertijd kan beheren (cloud computing-gebruik). De bekendste is Azure, dat het tot een commercieel product geschopt heeft. Azure is het cloud computing-besturingssysteem dat gratis door ontwikkelaars kan worden gebruikt.

Barrelfish is bedoeld voor gebruik op multicore machines. Het gebruikt speciale berichten en een databasesysteem om informatie tussen processorcores te delen. Normaliter maakt een besturingssysteem gebruik van werkgeheugen, wat onder zware belasting erg inefficient is. Barrelfish maakt gedeeltelijk gebruik van opensource BSD-bibliotheken, waardoor gespeculeerd wordt dat Barrelfish zelf wel eens gratis en opensource kan worden.

Volgens ontwikkelaars die conferenties over Barrelfish bijgewoond hebben, maakt het nieuwe besturingssysteem gebruik van de sandboxbescherming van Midori en Singularity. Applicaties krijgen een nieuwe manier om componenten (grafische kaart, geluidskaart) te benaderen. Vrijwel alle componentinformatie wordt in een centrale database opgeslagen.

Mocht Barrelfish effectief blijken in het draaien van applicaties en benaderen van hardware op multicoresystemen, dan is de kans groot dat deze aanpak in Windows 8 (of een opvolger) gebruikt zal worden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie