abonneren

Microsoft vraagt minder dan $15 voor XP op netbooks

Onderzoeksbureau Gartner Analysis verwacht dat de wereldwijde markt van netbooks dit jaar met 80 procent zal groeien, tot 21 miljoen verkochte netbooks. De verkoop van desktop-pc's zal dit jaar met 11,9 procent dalen.Netbooks zijn verantwoordelijk voor de groei in de pc-markt. Aangezien Windows Vista te zwaar is voor de meeste netbooks, laat Microsoft toe dat fabrikanten Windows XP mogen voorinstalleren op hun netbooks. Microsoft geeft een stevige korting op Windows XP zodat het besturingssysteem veel marktaandeel kan veroveren in de lucratieve netbookmarkt.

Tot nu toe heeft Microsoft niet bekendgemaakt welke prijzen het rekent voor Windows XP-licenties voor netbooks. Volgens de Wall Street Journal, die bronnen binnen Microsoft heeft gesproken, vraagt de softwaregigant voor Windows XP minder dan $15 per netbook. Dit is minder dan een derde van de prijs - tussen de $50 en $60 - die Microsoft rekent voor Windows Vista op een pc. Microsoft vraagt voor de startersedities van Windows meestal rond de $30 per pc.

In tegenstelling tot Windows Vista draait zijn opvolger Windows 7 wel goed op netbooks. Om ervoor te zorgen dat Windows 7 het dominante besturingssysteem wordt in de netbookmarkt, komt Microsoft met een speciale starterseditie van het besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor netbooks. Consumenten die niet tevreden zijn met de starterseditie kunnen voor een extra bedrag upgraden naar de volledige versie van Windows 7.

PC-fabrikant Acer voorziet echter dat veel gebruikers niet tevreden zullen zijn met de starterseditie van Windows 7 omdat deze maar drie applicaties tegelijk kan draaien. Maar consumenten zullen niet snel bereid zijn om een extra bedrag neer te tellen voor een volledige versie van Windows 7 wanneer Windows XP goedkoper is en geen beperkingen kent.

Het is niet bekend of Acer van plan is om de starterseditie van Windows 7 voor te installeren op zijn netbooks. Acer is huiverig om zijn netbook duurder te maken, omdat de goedkope prijs van de laptopjes de belangrijkste reden is voor hun succes. Ook Intel denkt dat het moeilijk zal zijn voor Microsoft om eigenaren van netbooks zo ver te krijgen dat ze extra betalen voor een volledige versie van Windows 7 terwijl Windows XP net zo goed werkt.


Bron: Wall Street Journal

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: