abonneren

Microsoft verliest hoger beroep; boete 497 mln euro

De Europese Commissie heeft Microsoft terecht veroordeeld wegens misbruik van zijn marktmacht. Dat stelt het Europese Gerecht van Eerste Aanleg, de hoogte Europese rechtbank, in een uitspraak in hoger beroep.Zojuist bevestigde de Europese rechtbank de boete van 497 miljoen euro die de Europese Commissie in 2004 aan Microsoft oplegde.

Het bureau van de huidige eurocommissaris Neelie Kroes constateerde dat Microsoft op oneigenlijke wijze Windows Media Player bundelde met Windows XP. Bovendien benadeelde Microsoft concurrenten door geen inzage te geven in technische protocollen van bepaalde serversoftware.

De uitspraak van het Europese Gerecht van Eerste Aanleg is hier in PDF te downloaden.

Microsoft heeft twee maanden de tijd om te beslissen of het in hoger beroep gaat.

De Europese rechters hielden nagenoeg het volledige oordeel van de Europese Commissie overeind. Microsoft moest concurrenten inzage geven in de afgeschermde serverprotocollen, wat de aanpalende handel van die concurrenten een impuls moet geven, en er moest een speciale versie van Windows XP op de markt komen. Een versie waar Media Player niet standaard ingebakken zat. Dat moet tot een gelijk speelveld leiden voor een concurrent als RealNetworks. Die uitgeklede XP kwam er, maar er was nagenoeg geen vraag naar.

Wel oordeelt de rechter dat de Europese Commissie onterecht een externe toezichthouder aanstelde bij Microsoft, de Engelse professor Neil Barrett. Microsoft had zelf zo'n vertrouwenspersoon aan mogen stellen. Die specialist zou aan de Commissie rapporteren over Microsofts inspanningen om te conformeren aan de uitspraak van 2004.

 

Bron: Emerce

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord