abonneren

Microsoft updates Windows zonder toestemming

Microsoft past bestanden voor Windows XP en Vista aan zonder medeweten of toestemming van de gebruiker. Zelfs indien de gebruiker auto-updates heeft uitgezet, past Microsoft stiekem bepaalde bestanden aan.Veel bedrijven willen alleen updates installeren wanneer ze zeker weten dat de patches uitvoerig getest zijn. Niet verwonderlijk dat deze bedrijven niet blij zijn dat Microsoft stiekem het besturingssysteem aanpast.

In de afgelopen dagen is Windows Update (WU) begonnen met het patchen van Windows-bestanden op computers van gebruikers zonder eerst een dialoogvenster te tonen waarin de gebruiker gevraagd wordt om toestemming voor de updates te geven. De enige bestanden waarvan nu bekend is dat ze zonder toestemming zijn aangepast, zijn negen executables op XP en negen op Vista. Deze executables worden door WU zelf gebruikt.

In Vista worden de volgende executables aangepast:
1. wuapi.dll
2. wuapp.exe
3. wuauclt.exe
4. wuaueng.dll
5. wucltux.dll
6. wudriver.dll
7. wups.dll
8. wups2.dll
9. wuwebv.dll

In XP worden de volgende executables aangepast:
1. cdm.dll
2. wuapi.dll
3. wuauclt.exe
4. wuaucpl.cpl
5. wuaueng.dll
6. wucltui.dll
7. wups.dll
8. wups2.dll
9. wuweb.dll

Het is opmerkelijk dat Microsoft deze bestanden kan aanpassen zonder toestemming van de gebruiker. In het dialoogvenster voor "Automatische Updates" in het configuratiescherm kan een gebruiker aangeven dat updates niet automatisch geïnstalleerd mogen worden. Echter, Microsoft kan blijkbaar toch WU executables installeren, of de gebruiker nou wel of geen toestemming daarvoor heeft gegeven, en zonder de gebruiker dit te laten weten.

Wanneer een gebruiker Windows Update opstart, kan Microsofts online service zien wat de versies zijn van de executables en deze zonodig updaten.

Een verkeerde veronderstelling die veel gebruikers hebben, is dat Microsoft dit alleen zou mogen doen wanneer de gebruiker daar de softwaregigant expliciet toestemming voor heeft gegeven. Microsoft mag echter zonder toestemming deze bestanden aanpassen omdat de Windows-versie die een gebruiker op zijn pc installeert nooit zijn eigendom wordt.

De gebruiker is eigenaar van de hardware, maar niet de software. De gebruiker heeft alleen een licentie om de software onder bepaalde voorwaarden te mogen installeren en te gebruiken. Aangezien de software nog steeds van Microsoft is, hoeft het geen toestemming te vragen om systeembestanden aan te passen wanneer ze dat willen. De optie om "Automatische Updates" uit te zetten in het configuratiescherm is dan ook niet bedoeld om Microsoft buiten te sluiten, maar zodat de gebruiker zelf kan bepalen wanneer hij zijn systeem update. Tenzij Microsoft besluit dat de bestanden eerder aangepast moeten worden.


Bron:
Windows Secrets

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: