abonneren

Microsoft toont revolutionaire 'tafelcomputer'

Microsoft heeft een nieuwe computer ontwikkeld die zo groot is als een bijzettafel. Volgens Microsoft is zijn Surface-computer het begin van een geheel nieuw type hardware. De Microsoft Surface is een compleet multi-touch computersysteem.
Door middel van natuurlijke handbewegingen, aanrakingen en fysieke objecten kan de gebruiker de digitale content op het beeldscherm manipuleren.

Microsoft heeft vier jaar aan de Surface gewerkt. De ‘tafelcomputer' komt later dit jaar op de markt en partners van Microsoft mogen als eerste het nieuwe systeem uitproberen. Op de tafelcomputer draait een besturingssysteem dat gebaseerd is op Windows Vista. Interactie met het beeldscherm is mogelijk door het gebruik van meerdere camera's die infrarood licht gebruiken in combinatie met een DLP-projector.

Tijdens de demonstratie van de Surface liet Microsoft zien hoe met een programma genaamd Paint (niet te verwarren met Windows MS Paint) een gebruiker met behulp van twee normale verfkwasten op het beeldscherm kan schilderen. De computer herkent de verschillende breedtes van de kwasten en hoe hard ermee op het digitale doek wordt gedrukt. De afbeeldingen die de gebruiker op het beeldscherm tekent, kunnen statisch blijven of geanimeerd worden.

Een ander voorbeeld van hoe de Surface gebruikt kan worden, liet Microsoft zien in samenwerking met zijn partner T-Mobile. Wanneer een mobiele telefoon op het digitale tafelblad van de Surface wordt gelegd, wordt deze direct herkent door het computersysteem. De Surface kan dan allerlei informatie en afbeeldingen uit de telefoon trekken en op het beeldscherm tonen. Wanneer er een tweede telefoon op het digitale tafelblad wordt gelegd, verandert het beeldscherm zodat de twee mobieltjes met elkaar kunnen worden vergeleken.

De Surface kan ook de bediening in een restaurant helpen. Een serveerster kan op het tafelblad van de Surface door een menukaart lopen en met een simpele handbeweging de bestelling doorgeven aan het computersysteem van het restaurant. Indien de klant een speciale kaart heeft dan kan de Surface de kaart aflezen om te zien wat de klant eerder heeft besteld. Wanneer de maaltijd arriveert kunnen er op het tafelblad advertenties, videofilmpjes of games getoond worden. En wanneer de klant na afloop wil betalen dan kan hij simpel zijn creditkaart op de Surface leggen en op deze manier de rekening betalen. Indien hij de rekening wil controleren dan kan hij een calculator op het beeldscherm tonen.

Ook qua foto's en muziek biedt de Surface revolutionaire nieuwe mogelijkheden. Een gebruiker kan op het beeldscherm foto's tonen die hij heeft geupload naar verschillende online fotodiensten. Met een WiFi-camera kan de gebruiker een foto maken, deze direct op het tafelblad tonen en vervolgens bewerken met behulp van verschillende templates. Zo kan de gebruiker de foto veranderen in een ansichtkaart, er een bericht op schrijven en vervolgens e-mailen naar een online fotodienst. De tafelcomputer kan ook als jukebox of draaitafel dienst doen. De gebruiker kan een muzieknummer of een album kiezen en deze klaar zetten om afgespeeld te worden. Hij kan ook door middel van WiFi het nummer of het album op zijn Zune-mediaspeler zetten.

Microsoft verwacht dat vooral hotels, restaurants, winkelketens, casino's en andere entertainmentbedrijven interesse zullen hebben in de Surface.

De verkoopprijs van de Surface ligt tussen de $5.000 en $10.000 each. Microsoft verwacht dat de prijs in de volgende drie tot vijf jaar wel zal dalen zodat de computer ook betaalbaar wordt voor de consument. De Surface komt ook in een aantal verschillende vormen en groottes.


Website: www.microsoft.com/surface/
Video: iPod | PSP | WMV | WMV (High) | Zune

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie