abonneren

Microsoft stopt met Windows voor Itanium

De huidige versie van het Windows server besturingssysteem zal het laatste zijn dat werkt op de Intel Itanium architectuur.Microsoft kondigde afgelopen vrijdag aan dat Windows Server 2008 R2 de laatste versie van Windows server zal zijn met ondersteuning voor de Itanium. Ook Visual Studio 2010 is de laatste versie voor de Itanium.

Dit nieuws is teleurstellend voor Intel die al jaren worstelt om de 64 bits Itanium gaccepteerd te krijgen door de serverbouwers. Onlangs werd na diverse keren uitstel de nieuwe quadcoreversie uitgebracht. Red Hat had toen al aangekondigd dat de volgende versie van hun Linuxdistributie geen Itaniumsupport meer zou bevatten.

Volgens analisten is het geen toeval dat Microsoft deze beslissing bekend maakt in dezelfde week dat Intel zijn krachtige multicore 7500 server processoren aankondigt die de betrouwbaarheidsfuncties van de Itanium bevatten. Het aantal licenties voor de Itanium dat Microsoft van Windows verkoopt is verwaarloosbaar ten opzichte van de x64 architectuur. Microsoft zal de ondersteuning van de Itanium systemen voortzetten tot juli 2013 met uitloop naar 2018.

Intel heeft recent aangekondigd ten minste nog twee generaties Itaniums te leveren in de komende vier jaar. HP dat zijn ontwikkelingen aan zijn eigen processoren stopte ten gunste van de Itanium heeft zich zwaar gecommitteerd aan de Itanium. De meeste Itaniums worden dan ook verkocht in HP servers die gebruik maken van HP's unix variant, HP's OpenVMS of Novells Suse enterprise Linux als besturingssysteem. Naar verwachting zal HP dan ook de laatste zijn die de Itanium overeind zal houden. De vraag is of HP op termijn de Itanium hardware naar Xeon platformen zal porteren?

Via: InfoWorld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord