Microsoft reageert op geruchten ''vriendelijke worm''

Microsoft is niet blij met de geruchten die de ronde doen dat het bedrijf interesse heeft om "vriendelijke" internetwormen te ontwikkelen om patches snel te verspreiden.Het toonaangevende tijdschrift New Scientist publiceerde een artikel met de titel "Sampling Strategies for Epidemic-Style Information Dissemination". Het artikel was geschreven door onderzoekers werkzaam bij Microsofts vestiging in Cambridge, Engeland. In het artikel schrijven de onderzoekers dat internetwormen ook voor goede activiteiten ingezet kunnen worden.

Zo kan een internetworm effectief patches of andere software verspreiden. Het voordeel van een worm is dat het van pc naar pc gaat in plaats van via een centrale server naar een pc. Een worm verkort daardoor de laadtijd van softwarepatches en de distributie gaat veel sneller. Dergelijke "patchwormen" zijn echter in hun basis nog steeds gevaarlijke malware.

Direct na de publicatie van het artikel ontstond er grote ophef bij computergebruikers en beveiligingsexperts. "Patchwormen" zijn misschien goed bedoeld, maar ze werken nog steeds zonder goedkeuring of medeweten van een gebruiker. Of een worm nou goede of slechte bedoelingen heeft, het breekt altijd in op de computer van een gebruiker. Beveiligingsexperts vinden daarom dat deze wormen niet geschikt zijn voor de distributie van bestanden. Patchwormen kunnen ook een systeem instabiel maken omdat er zich problemen kunnen voordoen wanneer een worm een patch onzichtbaar probeert te installeren. De gebruiker merkt wel dat er een probleem met zijn systeem is, maar kan niet weten dat dit door een verkeerde geïnstalleerde patch komt. En natuurlijk kunnen slimme hackers van een goede worm een slechte maken.

Een woordvoerder van Microsoft laat weten dat het artikel in de New Scientist niet inaccuraat is, maar dat de schrijvers het verhaal "sexier" hebben gemaakt. Vooral de term "vriendelijke wormen" was misplaatst. Microsoft is niet van plan wormen te gebruiken voor de distributie van patches en software. Dit doel was ook niet de reden van het onderzoek. Microsoft benadrukt dat klanten uitmaken hoe en wanneer ze beveiligingspatches downloaden en installeren.


Bron: www.pcworld.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten