abonneren

Microsoft publiceert netbookspecificaties Windows 7

Net als bij Windows XP en Windows Vista mag de goedkopere instapvariant van Windows 7 straks alleen geleverd worden bij netbooks die aan bepaalde eisen voldoen. Microsoft heeft bekend gemaakt om welke eisen het gaat. Verrassend zijn ze niet.Een netbookfabrikant die Windows 7 Starter Edition of Home Basic Edition met een netbook mee wil leveren, zal moeten controleren of zijn netbook aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit is op dit moment ook al het geval voor XP en Vista, maar uiteraard zijn er een paar wijzigingen doorgevoerd.

De meest opvallende wijziging is dat voorheen netbooks een maximale schermgrootte van 12,1 inch mochten hebben. Met ingang van Windows 7 is de maximale schermgrootte teruggebracht naar 10,1 inch. Vermoedelijk doet Microsoft dit om de wildgroei aan 11- en 12-inch netbooks tegen te gaan; deze netbooks kannibaliseren de normale notebookmarkt (en juist hier kan Microsoft veel winst op zijn besturingssystemen maken).

De geheugenlimiet (1 GB) is nog steeds intact, harde schijven mogen nu 250 GB in plaats van 160 GB groot zijn. Wie een ssd wil gebruiken mag nu een ssd van 64 GB plaatsen, in plaats van 32 GB. Op gebied van graphics en touchscreen zijn alle beperkingen weggevallen; niet vreemd, aangezien Windows 7 zwaar inzet op touchbediening. Wat processoren betreft is Microsoft wel van mening veranderd: alle singlecoreprocessoren met een maximum klokfrequentie van 2 GHz worden nu toegestaan.

Deze beperkingen betekenen overigens niet dat u geen netbooks zult zien met een groter scherm, meer geheugen of zelfs een dualcore processor aan boord. Het betekent alleen dat de fabrikant dan zal moeten kiezen voor een duurdere Windows-editie.

Een mooi overzichtslijstje van de maximum specificaties is hier te vinden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie