abonneren

Microsoft past Vista aan na klacht Google

Microsoft heeft besloten om zijn Windows Vista besturingssysteem aan te passen nadat Google had geklaagd dat de zoekfunctie in Vista Google en andere zoekconcurrenten benadeelt.De beslissing van Microsoft om Vista aan te passen is onderdeel van een deal tussen de softwaregigant en het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Het ministerie van Justitie is in 2002 een rechtszaak begonnen tegen Microsoft wegens de vermeende monopoliepraktijken van de softwaregigant. Volgens Google maakt Microsoft het onmogelijk om anders dan met de ingebouwde zoektool de computer te doorzoeken. En daarom overschrijdt de softwaregigant de afspraken die het vijf jaar geleden heeft gemaakt met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Google stapte daarom naar de rechter. De rechtszaak zal 26 juni plaatsvinden.

Microsoft gaat nu een optie in Vista inbouwen - genaamd ‘Instant Search' - waarmee gebruikers zelf het standaard desktopzoekprogramma kunnen selecteren. Een link naar de nieuwe zoekfunctie komt ook in Internet Explorer en het ‘Start'-navigatiemenu. De nieuwe functie zal worden geïntroduceerd door middel van een Service Pack en het zal tevens in nieuwe versies van Windows Vista zitten. Microsoft verwacht dat de eerste Service Pack voor Vista eind dit jaar zal uitkomen. Onderdeel van de deal is dat Microsoft tevens aanvullende technische informatie gaat geven aan externe ontwikkelaars - zoals Google -over hoe ze de prestaties van hun desktopzoekprogramma's kunnen optimaliseren.

Ballmer liet begin deze week nog weten dat hij het absoluut niet eens is met de uitspraken van Google. Google noemt de aanpassing een stap in de goede richting. David Drummond, Google Chief Legal Officer in een verklaring: "Ze kunnen nog meer hun best doen om consumenten toegang te geven tot alternatieve programma's om te zoeken op de desktop".


Bron: Reuters

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: