}
abonneren

Microsoft past licenties Vista aan voor virtualisatie

Microsoft heeft de licentievoorwaarden voor Windows Vista minder strikt gemaakt. Door de lossere licentievoorwaarden is het voortaan toegestaan om software als VMware's 'virtualised hosted desktop' en andere virtualisatiesoftware te gebruiken.

Door de nieuwe licentievoorwaarden mogen gebruikers van de Enterprise-editie het nieuwe besturingssysteem nu ook gebruiken in ongebruikelijke configuraties, zoals in schijfloze pc's. Schijfloze pc's zijn werkstations waarop Windows draait, maar die geen harde schijf hebben. In plaats van op een harde schijf wordt de data opgeslagen op een centrale lokatie op het netwerk.

Om de nieuwe virtualisatiefuncties te kunnen gebruiken, moeten bedrijven wel eerst een licenties kopen voor Vista Enterprise. Deze editie van Vista is alleen te koop voor klanten die participeren in Microsofts ‘Software Assurance'-programma.

Behalve het recht om Vista op schijfloze pc's te draaien, krijgen Enterprise-klanten ook de mogelijkheid om een licentie te kopen voor Windows Vista Enterprise Centralized Desktops (VECD). Met de VECD-licentie mogen klanten Vista draaien op virtuele machines die centraal draaien op een server.

Microsoft kondigde de nieuwe licentievoorwaarden aan tijdens zijn Management Summit 2007. Veel klanten vroegen aan Microsoft om de licentievoorwaarden van Vista aan te passen zodat hun IT-beheerders kunnen experimenteren met nieuwe managementarchitectuur. Microsoft ging samen met zijn klanten op zoek naar goede oplossingen waardoor Vista op zowel individuele als gedeelde disk-images kon draaien.

Doordat Microsoft akkoord is gegaan met de aanpassingen lijkt het er op dat de softwaregigant langzaam de virtualisatietechnologie accepteert. Microsoft probeerde vorig jaar nog alle virtualisatiemogelijkheden uit Vista te halen. Door de vele negatieve reacties besloot de softwaregigant om virtualisatie alleen uit de Home-editie te halen.

Virtualisatiemogelijkheden voor images die op een individuele pc staan en niet op een centrale server blijven onveranderd. Alleen klanten die Ultimate of Enterprise hebben aangeschaft mogen Vista in een dergelijke configuratie gebruiken.


Bron: www.crn.com.au

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI