Microsoft pakt aanbieders illegale software aan

© CIDimport

Microsoft pakt aanbieders illegale software aan

Geplaatst: 11 december 2007 - 12:12

Aangepast: 17 november 2022 - 08:45

Redactie ID.nl

Een 23-jarige thuiswonende piloot in opleiding, een 43-jarige werknemer van een groot telecombedrijf en een 12-jarige scholier.

Een 23-jarige thuiswonende piloot in opleiding, een 43-jarige werknemer van een groot telecombedrijf en een 12-jarige scholier. Dit zijn slechts een paar van de online aanbieders van illegale software die door Microsoft op de korrel zijn genomen.

Van half september 2007 tot eind november is het aanbod van Microsoft-software op diverse bekende veilingsites zoals eBay en Marktplaats geïnventariseerd. Daarbij is vooral gelet op software die tegen een relatief lage prijs (tot 100 euro) werd aangeboden. Aan de hand van deze gegevens is een top-30 samengesteld van de grootste aanbieders, afgaand op het aantal advertenties dat zij hebben geplaatst. Bij deze aanbieders zijn vervolgens bestellingen geplaatst om te zien of de bestelde software daadwerkelijk werd geleverd en of deze software legaal was. Op basis van de resultaten is nu tegen zeven van deze aanbieders daadwerkelijk actie ondernomen of is er intussen een schikking getroffen.

In totaal werden tijdens de onderzoeksperiode 4.953 advertenties geplaatst door 1.148 aanbieders. Van deze aanbieders bleken er 30 verantwoordelijk voor ruim 36% van het totale aanbod, met gemiddeld 58 advertenties per persoon. Het grootste deel van de advertenties werd geplaatst op Marktplaats.nl (68%), gevolgd door Ebay (18%) en Speurders (14%). De populairste producten waren het 2007 Microsoft Office System (22,9%), Windows XP (23%) en Windows Vista (17,8%).

 In het kader van het onderzoek is 39 maal een poging gedaan om Microsoft-software aan te kopen die op een veilingsite werd aangeboden. In zeven gevallen werd geen reactie ontvangen, in 32 gevallen werd er daadwerkelijk een bestelling geplaatst en betaald; 30 bestellingen werden ook daadwerkelijk geleverd. Van de geleverde software bleek uiteindelijk 94 procent illegaal te zijn. Alle software die voor 55 euro of minder werd geleverd, was illegaal.

De aanbieders tegen wie nu actie tegen is ondernomen, gaven allemaal aan op het idee te zijn gekomen door de vele advertenties van anderen op veilingsites. Ook verwachtte geen van deze personen dat Microsoft actie tegen hen zou ondernemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten