abonneren

Microsoft mengt zich in AJAX-overleg

Microsoft is na een jaar dubben lid van de OpenAJAX Alliance geworden. Brad Abrams bracht het nieuws namens Microsoft op de laatste dag van het ontwikkelaarscongres AJAX World in New York. Het matig bezochte congres maakte duidelijk dat men met AJAX grotere ambities heeft dan waarvoor het nu gebruikt wordt.
Een combinatie van Asynchronous Javascript, XML en andere technologieën kan van de browser een volwaardige interface voor applicaties maken. AJAX is daarom een sleutelelement in de zakelijke web 2.0 initiatieven van bedrijven als IBM en Oracle.

Beide waren ruim een jaar geleden mede oprichters van de OpenAJAX Alliance, naast onder andere Google, Yahoo, Mozilla en Novell. De alliantie wil interoperabiliteit en ontwikkeling van standaarden rond AJAX stimuleren en bereikte een vroege consensus dat de ontwikkelomgeving zoveel mogelijk open source moet zijn, met Eclipse en Dojo als voorbeelden.

Ontwikkelaars zoals Adam Bosworth legden tien jaar geleden bij Microsoft de basis voor AJAX. Bosworth werkt nu voor Google. De browser als client voor applicaties op de server paste niet in Microsofts strategie. AJAX valt binnen Microsoft onder .NET.

Brad Abrams, groepsmanager van .NET, demonstreerde woensdagochtend op AJAX World de gratis ontwikkeltool ASP.Net Ajax 1.0. "Onze klanten bouwen sommige oplossingen op Windows, andere niet", zegt Abrams. "We willen zorgen dat we een ontwikkelplatform leveren dat het volledige spectrum ondersteunt waar onze klanten om vragen."

De OpenAJAX Alliance komt de donderdag en vrijdag na AJAX World in New York bij elkaar voor overleg. Behalve Microsoft hebben nog dertig kleinere bedrijven zich bij de alliantie aangemeld. De groep telt nu 72 leden.
IBM en Microsoft hebben eerder samengewerkt in standaardisatie van XML en andere technologieën voor webdiensten. De actievere rol van Microsoft en ook Google in de alliantie kan Yahoo en Mozilla in het nauw brengen.


Bron: Computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord