abonneren

Microsoft maakt UEFI Secure Boot niet meer optioneel in Windows 10 OEM-licenties

Microsoft gaat het wellicht moeilijker maken om eigen besturingssystemen te installeren op systemen waar Windows 10 als OEM-licentie op draait. Het bedrijf maakt het voor fabrikanten mogelijk Secure Boot in UEFI uit te schakelen. Daarmee kunnen fabrikanten het onmogelijk maken voor gebruikers om een custom OS te gebruiken.

Dat schrijft Ars Technica op basis van een presentatie van Microsoft. Daarin zegt het bedrijf dat Secure Boot een optionele feature wordt voor OEM-licenties.
 

OEM-licentie

Fabrikanten die een laptop of computer leveren met Windows 10 als OEM-licentie hebben daarmee de optie om Secure Boot aan te zetten, zodat hardware gemaakt kan worden zonder de optie het zelf uit te schakelen.
 

Systeemcomponenten verifiëren

Secure Boot wordt in UEFI gebruikt om het systeem te beschermen tegen malware die zich diep in de UEFI-opstarting van het besturingssysteem nestelt. De feature verifieert belangrijke systeemcomponenten met een cryptografische sleutel zodat malware geen onderdelen kan wijzigen.
 

Custom OS

Wie echter een custom besturingssysteem maakt, of een wat minder populaire variant van Linux, heeft daarmee een probleem wanneer Secure Boot niet is uit te schakelen. Het systeem kan dat niet meer fatsoenlijk worden opgestart.
 

Kleine groep gebruikers

Toegegeven, de groep gebruikers waar dat op van toepassing is is bijzonder klein. De optie om Secure Boot alleen aan te zetten zal door lang niet iedere fabrikant worden ingezet, en de meeste grote Linux-distro's maken tegenwoordig gebruik van de juiste crypto-keys. Maar als je ooit je eigen besturingssysteem compileert, kun je met een Windows 10 OEM-computer maar beter eerst controleren of Secure Boot uit te schakelen is.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft overigens onder vuur komt te liggen met de functie. Secure Boot werd ook in Windows 8 optioneel in te schakelen. Daar kwam veel commentaar op, zodat de feature in Windows 8.1 weer werd uitgeschakeld.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Uefi, secure boot

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord