abonneren

Microsoft maakt Javascript-engine Chakra voor Edge open source

Microsoft gaat de broncode van de Javascript-engine van Edge vrijgeven. Het gaat om de core-engine die Chakra heet, dezelfde architectuur die ook wordt gebruikt voor onder andere de Xbox en Windows Phone.

Dat laat Microsoft weten in een blogpost. Het bedrijf gaat de code van de engine op GitHub zetten.

Lees hier ook onze review van Edge in Windows 10.

Apps > websites

Chakra is de Javascript-engine die wordt gebruikt in Edge, de nieuwe browser die in Windows 10 werd meegeleverd. Het gaat om de volledige engine, die wel een paar kleine veranderingen heeft ten opzichte van de oorspronkelijke software. Zo is het niet mogelijk om een koppeling met de html-engine te maken waardoor je zelf geen webpagina's kunt laden. Chakra is daarom vooral bedoeld om apps te bouwen op die engine.

Externe ontwikkelaars

Uiteindelijk moet het makkelijker worden om ChakraCore te gebruiken op andere systemen zoals Linux. Bovendien accepteert Microsoft toevoegingen aan de engine via GitHub, ook als die van externe ontwikkelaars komen.

Windows Universal Apps

Microsoft wil dat Chakra zorgt voor meer universele Windows 10-apps

Het is niet verrassend dat Microsoft de engine open zet voor ontwikkelaars. Chakra is namelijk ook de onderliggende Javascript-engine die ook de Universal Apps for Windows draaiend houdt, waardoor applicaties onder andere op de desktop, mobiele apparaten en de Xbox hetzelfde moeten werken. Microsoft heeft Windows 10 erop gemaakt dat het één besturingssysteem wordt voor al die apparaten, wat daarom gebaat is bij universele apps.

Chakra wordt daarnaast gebruikt om Windows' IoT-core aan te sturen (Windows 10 voor de Raspberry Pi), en over de server-technologieën van bijvoorbeeld Cortana en Outlook.com.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Windows, chakra, Javascript, open source