abonneren

Microsoft maakt broncode MS-DOS openbaar

Opdat toekomstige generaties ‘de wortels van de pc’ kunnen begrijpen, maakt Microsoft in samenwerking met een Amerikaans museum de broncode van MS-DOS 1.1 en 2.0 openbaar. Ook de eerste versie van Word wordt publiek.

Iedereen kan de broncode van de Microsoft-software nu downloaden vanaf de website van het Computer History Museum. Dat betekent niet dat je de code kunt gebruiken om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan: hij mag niet worden gebruikt voor het maken van afgeleide werken en het auteursrecht blijft bij Microsoft. Het is niet de eerste code die het museum bekend maakt: ook DOS voro Apple II, QuickDraw, MacPaint en Adobe Photoshop zijn openbaar.

Mail van de auteur

De broncode van versie 1.1 bestaat uit zeven bestanden met assembly-code. Je krijgt bij het downloaden ook een mail van de oorspronkelijke auteur van MS-DOS, Tim Paterson. De broncode van 2.0 bestaat uit 118 bestanden, die grotendeels uit assembly-code bestaat, evenals de nodige documentatie. Het zip-bestand met de broncode van Word bevat vooral C- en C++-code.

Niet van Microsoft

Het museum beschikte al een tijdje over de broncode van MS-DOS 2.0, maar moest wachten op toestemming van Microsoft om de broncode te mogen publiceren. Dat ging bij de broncode van MS-DOS 1.1 wel iets moeilijker: die had Microsoft zelf namelijk ook niet. Uiteindelijk ontving het museum deze oorspronkelijke code van Paterson zelf. Het bedrijf beschikte wel over de broncode van de eerste Word for Windows-versie.

Bron: Tweakers

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: