abonneren

Microsoft maakt broncode MS-DOS openbaar

Opdat toekomstige generaties ‘de wortels van de pc’ kunnen begrijpen, maakt Microsoft in samenwerking met een Amerikaans museum de broncode van MS-DOS 1.1 en 2.0 openbaar. Ook de eerste versie van Word wordt publiek.

Iedereen kan de broncode van de Microsoft-software nu downloaden vanaf de website van het Computer History Museum. Dat betekent niet dat je de code kunt gebruiken om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan: hij mag niet worden gebruikt voor het maken van afgeleide werken en het auteursrecht blijft bij Microsoft. Het is niet de eerste code die het museum bekend maakt: ook DOS voro Apple II, QuickDraw, MacPaint en Adobe Photoshop zijn openbaar.

Mail van de auteur

De broncode van versie 1.1 bestaat uit zeven bestanden met assembly-code. Je krijgt bij het downloaden ook een mail van de oorspronkelijke auteur van MS-DOS, Tim Paterson. De broncode van 2.0 bestaat uit 118 bestanden, die grotendeels uit assembly-code bestaat, evenals de nodige documentatie. Het zip-bestand met de broncode van Word bevat vooral C- en C++-code.

Niet van Microsoft

Het museum beschikte al een tijdje over de broncode van MS-DOS 2.0, maar moest wachten op toestemming van Microsoft om de broncode te mogen publiceren. Dat ging bij de broncode van MS-DOS 1.1 wel iets moeilijker: die had Microsoft zelf namelijk ook niet. Uiteindelijk ontving het museum deze oorspronkelijke code van Paterson zelf. Het bedrijf beschikte wel over de broncode van de eerste Word for Windows-versie.

Bron: Tweakers

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord