abonneren

Microsoft levert DirectX 12 mee met Windows 10

Onze eerste indruk van Windows 10 is al erg positief, maar het wordt nog een klein stukje beter. Microsoft wil met zijn nieuwe besturingssysteem namelijk ook stevig inzetten op gamers, en de komst van DirectX 12 moet daar een belangrijke stap in worden.

Microsoft kondigde dit weekend aan dat de definitieve versie van de grafische API wordt meegeleverd wanneer Windows 10 eindelijk voor consumenten geschikt wordt. Dat komt niet geheel onverwacht, maar toch is het goed nieuws voor gamers die al sinds 2009 vastzitten aan DirectX 11. Die werd 5 jaar geleden in Windows 7 geïmplementeerd.

Concurrentie

Die stagnatie van vernieuwing bracht AMD ertoe om een concurrent voor DirectX uit te brengen, genaamd Mantle. Daarmee werd al gespeculeerd over het einde van DirectX, maar Microsoft wil zijn belangrijke positie in die markt weer heroveren.

Op alle systemen

DirectX 12 gaat daarom ongeveer hetzelfde doen als Mantle, waarbij met name de bottleneck op CPU's worden gepasseerd. Daardoor kunnen ontwikkelaars snellere prestaties behalen. Het grote voordeel van DirectX boven concurrent Mantle is met name dat DirectX op álle soorten hardware werkt, en niet alleen op AMD-systemen.

Early access

Op dit moment zit DirectX 12 nog niet in de Technical Preview van Windows 10, maar ontwikkelaars kunnen zich wel alvast aanmelden voor vroegtijdige toegang. In dat geval kunnen zij DirectX wel implementeren in de Technical Preview. Het is nog wel de vraag of de nieuwe software ook voor bestaande Windows-versies zoals 7 of 8 zal bestaan.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie